Otac trojki sa Cetinja: Dobili smo 300 eura, toliko za državu vrijede moja djeca

Demokratska Crna Gora je, nakon saopštenja Vlade koja je poručila da upravo Demokrate na prizeman način pokušavaju da podmetnu diskriminaciju građana, poslala saopštenje Milana Boškovića, oca trojki sa Cetinja, zbog kojih se otvorila polemika.

Pismo, koje su proslijedile Demokrate, prenosimo integralno.

„Vlada Crne Gore je, što će se kasnije i ispostaviti, u promotivne svrhe na sva zvona objavila vijest kako je bračnom paru koji je dobio trojke dodijelila pomoć od 6.000 eura. Iskreno sam se radovao, kao što se sigurno raduju svi građani Crne Gore, velikim porodicama i, konačno, brizi države. Međutim, kada se ustanovilo da je to samo jedna odluka za samo jednu porodicu, osjetio sam se kao građanin drugog reda i diskriminisan kao nikada u životu. Otišao sam do gradonačelnika Prijestonice Cetinje da pitam zašto su moja djeca manje vrijedna. Nakon nekoliko dana iz Prijestonice mi je stigla uplata u iznosu od 300,00 eura. Eto, toliko za ovu državu vrijede moja djeca. Doživio sam poniženje, koje je u meni probudilo bijes.

Moje bebe su bile stare već dva i po mjeseca kad je sadašnji premijer stupio na funkciju. Ako se htjela uvesti praksa dodjeljivanja novčane pomoći po ovom osnovu, nije se smjelo to raditi selektivno, nijesu se smjele isključiti ni moje, ni bilo čije trojke. Naročito jer se na prstima jedne ruke mogu prebrojati takvi slučajevi u posljednjih desetak godina. Čak su me i službenice iz Prijestonice Cetinje obavijestile da su prethodne trojke na Cetinju rođene prije 13 godina. Preživjećemo i ja i moja porodica i bez toga, ali me kao čovjeka zaboljela očigledna nepravda, i odluku da se nama ne dodijeli pomoć doživio sam veoma lično.

Pitam se-kakva je to Vlada koja je uspostavila sistem koji različito vrijednuje tek rođenu djecu? Ako se na čemu pokazuje slabost ove zemlje, onda je to na ovim primjerima. Zar i tek rođena djeca treba da osjete diskriminaciju. Upoznat sam i da je porodica iz Budve, nakon blizanaca, prošle godine dobila i trojke. Takođe, ni ovoj porodici Vlada Crne Gore nije pomogla.

Zaista, na stranu politika, ali ovo je primjer izuzetne slabosti sistema koji mora da se promijeni. Vlada koja pokazuje razlike prema tek rođenoj djeci nije vlada koja zaslužuje da vodi ovu zemlju i ovaj narod. Ono što prenose građanima putem medija, kao što su prenijeli i vijest o dodjeli pomoći porodici iz Nikšiča, ima za cilj isključivo promociju. A evo vidimo na mom primjeru i primjeru mnogih u Crnoj Gori šta se događa u pozadini. Mogu zamisliti kakve se nepravde događaju u drugim slučajevima, kada se diskriminacija u ovolikom obimu osjeća prema tek rođenoj djeci. Ovakvi primjeri su ogledalo države i crveni alarm da sistem mora da se mijenja“, napisao je Bošković.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама