Otvoren Crnogorski likovni salon

Crnogorski likovni salon „13. novembar“, koji se tradicionalno organizuje u susret Danu Prijestonice, otvoren je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“.

Gran-pri tridesetdevetog po redu Salona pripao je Nataši Đurović, koja je nagrađena za rad iz ciklusa „Trajanje, nestajanje, trajanje“.

Žiri, koji su činili Aleksandar Čilikov, Ana Ivanović i Anastazija Miranović, dodijelio je tri ravnopravne nagrade umjetnicama Ireni Lagator – Pejović za rad „Sloboda. Sigurnost. Napredak“, Jovani Vujanović za rad „Orbiting“ i Vlatki Vujošević za rad „Dječak“.

Predsjednik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović, kazao je da istorijski značaj 13. novembra ne bi trebalo posebno isticati.

„Ipak, ovaj za Cetinje svakako izuzetan datum, savremene generacije pamte upravo po našem tradicionalnom salonu koji od šezdesetih godina XX vijeka valorizuje umjetničko stvaralaštvo, talenat i kreaciju“, istakao je Bogdanović i zahvalio se svim generacijama umjetnika čiji je rad kroz decenije doprinio da salon ima nacionalni ali i regionalni značaj.

..

Istoričarka umjetnosti Ana Ivanović, naglasila je kako je ideja bila da se salon ne shvati kao konačan odgovor na presjek stanja u crnogorskoj savremenoj umjetnosti, jer to i ne bi trebalo da bude, već treba da bude prostor otvoren za drugačija promišljanja, nova uvezivanja i drugačije perspektive, i da pokaže svu fluidnost savremenih umjetničkih praksi i kontekstualnih čitanja.

Anastazija Miranović kazala je da svi nagrađeni radovi problematizuju aktuelne suštinske teme vremena u kojem živimo – otuđenost, površnost, samoću, nesigurnost, slobodu, neznanje, trajanje, nestajanje, prolaznost, različitim jezičko-semantičkim vokabularom.

Jednu od najdugovječnijih i najznačajnijih likovnih smotri u državi organizuje Prijestonica Cetinje, u saradnji sa Ministarstvom kulture, Narodnim muzejom Crne Gore i Društvom istoričara umjetnosti Crne Gore.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама