Otvorena izložba slika Ervina Ćatovića

Razgovorom sa umjetnikom prof. Ervinom Ćatovićem sinoć je u galeriji Centra za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ otvorena izložba slika tog poznatog umjetnika.

Njegovo slikarstvo na neposredan i autentičan način se nadovezuje na slikarsku tradiciju kosovskih slikara (Muslim Mulići, Hilmija Ćatović….), koja je i te kako zauzimala visoko i zavidno mjesto u ovom našem podneblju i regionu, kazao je mr slik. Aldemar Ibrahimović.

„Ervin Ćatović u svom likovnom izrazu koristi inovativan likovni jezik koji aktivno komunicira sa vizuelnim potrebama našeg vremena i onoga što ono nosi. Njegovo opredeljenje apriori izbjegava klasično poimanje slike i teži traganju ka apsolutno nezadrživoj slobodi duha, uz pomoć hrabrog, snažnog i ekspresivnog izraza“, istakao je Ibrahimović.

„Motivi Ćatovića su akumulirani doživljaji, nanijeti na platnu uglavnom po rukopisnoj kosini, s lijeve na desno, bilo da su tematski okrenuti prirodi ili nekoj drugoj formi. Motivi su kadrirani prirodni fragmentni koji zauzimaju centralni dio kompozicije, urađeni širokim i hitrim potezima na reljefnoj, pastuoznoj bojenoj podlozi, koji kao da govore da ništa nema slučajno i da nikako drugačije nije moglo biti. Na taj način se ostvaruje višeznačna slikarska struktura i likovna forma, koja nam govori jezikom samog pigmenta, pažljivo odabranog i vješto ukomponovanog pod punim „naponom“ u samu strukturu slike“, rečeno je tokom razgovora koje je vodio direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić.

..

Prvi Ćatovićevi kontakti sa slikarstvom bili su u porodičnom stanu, u kojem je njegov otac Hilmija imao svoj atelje. Tada se osim sa slikama upoznao i sa slikarskim materijalom, bojama, četkicama ….

„Ta nesvjesna igra koja je počinjala spontano se iz godine u godinu razvijala u ozbiljniju priču koja je narasla u neku vrstu edukacije. Sve je to prouzrokavalo želju da budem samostalan, da se kroz igru bavim slikom i to je bilo veoma zanimljivo. Ipak, nije bilo lako raditi i stvarati pored profesora koji je uz to i otac i to veoma rigorozan i prije svega racionalan čovjek. Kao veliki radnik, stvaraoc i likovnjak je dosta uticao da se formiram kao ličnost koja će biti posvećena plodonosnom radu“, kazao je Ervin Ćatović.

Govoreći o motivima o kojima slika Ćatović je istakao da se u svemu može naći inspiracija pa i u poeziji koja je znala da inspiriše nekadašnje francuske impresioniste, ekspresioniste, dok danas neki mladi stvaraoci pomjeraju granice uz hip-hop kulturu i rep muziku stvarajući neku novu priču koja je veoma transparentna i dominantna u svijetu.

„Umjetnost korespondira u više vidova i ona se na neki način može transponovati na jedan savremen način. Napraviti svoj rukopis koji neće koketirati sa trendovima je veoma teško. S druge strane podilaženje trendovima može da bude veoma opasno stoga sam ga se klonio. Isto tako, mnogi upućuju da umjetnost koja nastaje u ateljeu mora biti interesantna tržištu a ne samo autoru. Jer se postavlja pitanje koja je svrha stvaranja ako se slika nikom ne svidi“, kazao je Ćatović.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама