Otvorimo vrata kineskim investitorima

Premijer Duško Marković na Forumu gradonačelnika pozvao je kineske investitore da ulažu u Crnu Goru, a naše privrednike da otvore vrata investicijama iz Kine. Kina i zemlje istočen Evrope sve intenzivnije sarađuju, kazao je gradonačelnik Pekinga Čen Jining. „Želimo da zajedno produbimo povjerenje svih građana i da oni vide da se zalažemo za promociju održivog razvoja“, kazao je Jining.

Predsjednik Vlade Duško Marković pozvao je kineske investitore da ulažu u Crnu Goru i u zemlje Centralne i Istočne Evrope, a crnogorske privrednike da kroz direktne kontakte sa kineskim partnerima otvore vrata investicijama.

„Siguran sam da ćete se na Biznis forumu i na Okruglom stolu predsjednika komora glavnih gradova, uvijeriti u mogućnosti koje nudi Crna Gora. Pozivam i crnogorske privrednike da kroz direktne susrete sa predstavnicima privrednih delegacija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, iskoriste priliku i otvore vrata za nastup na inostranim tržištima i doprinesu uvećanju razmjene, prije svega izvoza“, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je ocijenio da postoji neiskorišćen prostor u Mehanizmu saradnje 16+1. „Vjerujem da će današnji poslovni i bilateralni susreti dodatno ohrabriti kineske kompanije da direktno ulažu u ovaj dio Evrope. Raduju nas najave uspostavljanja finansijskih i investicionih institucija i fondova unutar Mehanizma i nadamo se skorim konkretnim koracima i odobrenim sredstvima za projekte koji će doprinijeti daljem razvoju“, kazao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Marković je ocijenio krucijalnom ulogu lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta.

„Investitori traže destinacije u kojima administrativne procedure i birokratija neće predstavljati barijeru, već samo regularan, ali efikasan, korak prema krajnjem cilju – realizaciji projekata. Crna Gora i njeni gradovi su puno uradili na tom polju. Danas smo jedna od najkonkurentnijih investicionih destinacija, o čemu svjedoče projekti koji se trenutno realizuju”, kazao je Marković.

Projekti koji su već relizovani potvrđuju ispravnost Vladine politike i odnosa prema budućnosti, navodi premijer

“Crna Gora postaje sve atraktivnija investiciona i turistička destinacija, a svjedok tome su upravo brojne kineske privredne delegacije koje nas redovno posjećuju i iskazuju interes za pokretanje i realizaciju projekata u svim oblastima“ – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je rekao da će naša zemlja izgradnjom autoputa i povezivanjem Luke Bar sa ključnim koridorima i tržištima Centralne i Istočne Evrope dodatno osnažiti svoju poziciju i postati jedan od saobraćajnih i logističkih čvorišta, na trasi preko koje će se obavljati trgovinska razmjena Evrope i Kine.

„S tim u vezi, Mehanizam 16+1 i inicijativa „Pojas i Put“ su za nas veoma važna platforme, kroz koje ćemo dodatno prezentovati naše investicione potencijale. Kao buduća članica Evropske unije, aktivno ćemo doprinositi stalnom unapređenju strateških odnosa sa Kinom i ispunjavanju ciljeva u trgovinskoj razmjeni i ekonomskoj saradnji“, poručio je Marković.

Dodao je da je naša zemlja posebno zainteresovana za saradnju u oblastima infrastrukture, energetike, turizma, poljoprivrede, saobraćaja i logistike, kulture, prosvjete, nauke i sporta.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама