Ovacije za predstavu Mire Furlan

foto: studio Petović

Višeminutni aplauz publike, koja je na nogama sinoć pozdravila glumačku ekipu predstave „Dok nas smrt ne razdvoji“ i emocije kojima je reagovala na prikazanu priču, koju kao autorka potpisuje Mira Furlan, označile su uspješnim još jedan događaj zimske scene Barskog ljetopisa.

Miki Manojlović, Anita Mančić, Jasna Đuričić i Jovana Gavrilović koji su tumačili uloge, sasvim su opravdali očekivanja ljudi koji su pokazali ogromno interesovanje za predstavu koja je ušla i u zvaničan program proslave Dana Opštine.

Svojim iskrenim iubjedljivimtumačenjem priče koja je inače svojom sadržinom „teška“ i potresna,glumci su izazvali podjednako iskrene reakcije u gledalištu.

Teme kao što su bolest, neminovno propadanje, ljubav i njeno nestajanje, mučenje i životna nesreća, u kombinaciji sa njihovom katarzičnom glumom izazvali su suze kod skoro svih, u sasvim punoj sali barskog Doma kulture.

Naime, predstava prikazuje dvije žene, majku i ćerku, koje sedamdesetih godina dvadesetog vijeka u Zagrebu, svoje posljednje, bolesničke dane provode u dvije različite sobe skučenog stana, prikovane za krevet i sasvim zavisne od svoga muža odnosno zeta i ćerke, tj. unuke.

Ono što je posebno tragično je što je život podjednako težak i sumoran i za likove koji se bore sa teškim bolestima, ali i onima koji o njima, zdravi brinu i sve rjeđe nalaze povoda za bilo kakvu radost. U tom smislu, glumac i reditelj u predstavi, Miki Manojlović, ističe sasvim znakovit dio teksta:

„Imate jednu dobru repliku koju je Mira napisala. To je ona kada baka kaže unuci: „Jao, teško je biti star“, a ona joj odgovara: „Nije neka stvar biti ni mlad“, kazao je Manojlović u razgovoru nakon igranja.

Tekst prvijenac Mire Furlan rađen je po istinitoj priči, odnosno po uzoru na porodičnu dramu koju je i sama doživjela. Otuda još ubjedljivijom biva i jedna od poruka komada o životu koji je previše surov i težak da se ne bismo radovali malim stvarima.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама