Ovaj suvenir apsolutno nikada ne bi trebalo da uzmete

Foto: Lonely Planet / Youtube screenshot

Mnogi turisti ne mogu da odole prirodnim draguljima sa jednog od najpoznatijih mesta u Australiji. Ipak, većina njih se pokaje vrlo brzo.

Plišane igračke u obliku kengura i koala, i magneti u obliku bumeranga neki su od najpopularnijih suvenira koje turisti kupuju u Australiji.

Ipak, posetioci Centralne Australije neretko u torbe pakuju neobične prirodne suvenire – veliko kamenje, pesak, kamenčiće i grančice iz oblasti oko stene Uluru.

Što zbog krivice, što zbog loših stvari koje počinju da im se depšavaju, stotine putnika svake godine vrate poštom uzete predmete.

Lokalno pleme Anangu, tradicionalni vlasnici Ulurua, kažu da su preplavljeni paketima i pismima i da praksa uzimanja kamenja mora da stane.

“Ne možemo da uradimo ništa korisno sa vraćenim materijalom, a samo bespotrebno trošimo vreme i novac na njegovo vraćanje u prirodu“, izjavila je portparolka organizacije Parkovi Australije za news.com.au.

Krađa prirodnih dobara glavna je tema nove knjige „Haunted: Mysterious Australia“ Tima Jaui Mana, koja predstavlja zbirku neobičnih i zastrašujućih priča. One govore o lošoj sreći turista koji su odlučili da ponesu kući neobične suvenire.

Većina predmeta vraća se uz pismo izvinjenja, zbog čega su nazvani „kamenje izvinjenja“.

Jedan turista iz Hongkonga vratio je deo stene Uluru od 300 grama uz poruku: Kada sam primio ovaj kamen, bio sam toliko zabrinut da sam hteo da ga vratim što pre. Za samo nedelju dana moja brat je raskinuo sa svojom devojkom, a moj otac otišao u bolnicu na operaciju srca. Želim da vratim kamen tamo gde pripada i kažem ‘doviđenja’ ovom baksuzluku!“.

Iako je, naravno, reč u sujeverju, Parkovi Australije navode da krađa predstavlja izuzetno nepoštovanje prema narodu narodu Anangu i zemlji koju smatraju svetom.

Najveći problem je što osoblje ne može da identifikuje mesto sa kojeg je kamenje ukradeno, i što krađa dovodi do postepene erozije parka.

Turisti koje ne brine apel vlasti i organizacija za zaštitu životne sredine trebalo bi da uzmu u obzir i paprene novčane kazne – svi oni koje uhvate u krađi moraće da plate 8.500 australijskih dolara.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама