Ovim zakonima propisuje se držanje „opasnih pasa“

Da li ste znali da postoji Pravilnik o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu? Kakvi su to psi, ko sme da ih čuva i kako saznaćete čitajući ovaj tekst.

Ovi podaci utemeljeni su u zakonu i građani ih se moraju pridržavati, svidelo se to nekome ili ne…

Za početak – u opasne pse svrstavaju se psi koji su bez povoda napali čoveka ili psa nanevši mu teške telesne povrede ili smrt, zatim psi koji su uzgajani za borbe pasa, psi čuvari imovine, psi rase pit bul terijer ili mešanac te rase koji potiče iz nekontrolisanog legla, ali i psi rasa bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer, kao i mešanci tih rasa.

Ovakvi psi obavezno moraju biti upisani u registar opasnih pasa.

Takozvane opasne pse mogu da šetaju isključivo punoletna lica, i to na povocu i „uz brnjicu“.

Ukoliko ste vlasnik gore opisanog psa morate da znate da zakonom nije dozvoljeno da svog ljubimca ostavljate drugim licima na čuvanje, osim ukoliko to nije veterinar koji u tom trenutku mora da leči vašeg psa.

„Opasnog psa“ može držati samo lice koje je „punoletno i nije kažnjavano, protiv koga nije pokrenut kazneni postupak zbog kaznenih dela protiv života i tela, imovine, javnog reda i mira, kao i kaznenih dela zloupotrebe opojnih droga, ubijanja i zlostavljanja životinja, odnosno drugih dela iz oblasti dobrobiti životinja i drugih kaznenih dela koja u sebi sadrže elemente nasilja“ – stoji u Pravilniku.

Takođe, važno je znati da se psi, zapravo „opasni psi“ kako ih Pavilnik definiše moraju čuvati u dobro obezbeđenom prostoru iz koga životinja ne može da pobegne, i koji se zaključava. Na dvorišnoj kapiji obavezan je znak upozorenja – „Opasan pas“.

Kao što je poznato, zakon ne poznaje dobra dela i herojske podvige ovih pasa koji su toliko puta davali živote za svoje vlasnike. Zakon je, pre svega, na strani ljudi i formulisan je tako da obezbeđuje njihovu maksimalnu zaštitu.

Koliko vlasnika koji poseduju ovakve pse zaista ispunjava sve ove propisane mere?

Da li mislite da su one, u ovako rigoroznoj meri, neophodne?

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама