Ovu su razlozi zbog kojih vjernici postaju ateisti

U izvještaju zanimljivog naziva “Egzodus”, Istraživački centar za religije SAD istražio je razloge zbog kojih ljudi postaju ateisti.

Danas čak 25 odsto Amerikanaca sebe smatra nevjernicima, za razliku od šest odsto koliko je taj procenat iznosio sedamdesetih, odnosno 20 odsto koliko su pokazala istraživanja 2012. godine, prenosi B92.

Među njima, najprimjetniji su oni koji su nekada bili religiozni, ali više nijesu.

Prema rezultatima istraživanja, ovo je šest razloga zbog kojih su nekadašnji vjernici postali ateisti:

Crkvena zajednica se fokusirala na politiku

Šesnaest odsto ispitanika u ovom istraživanju izgubilo je interesovanje za vjeru nakon što su primijetili da se njihova vjerska zajednica suviše okrenula politici.

Ispostavlja se da je vjerski aktivizam i “agresivno” propovijedanje vjere zapravo odbilo mnoge religiozne ljude od religije.

Seksualni skandali crkvenih velikodostojnika

Čak 19 odsto ispitanika reklo je da su ih izvještaji o zlostavljanju djece u Katoličkoj crkvi toliko potresli da su okrenuli leđa vjeri. Među onim ateistima koji su odgajani kao katolici taj odgovor je dalo čak 32 odsto.

Negativan stav crkve prema LGBT populaciji

Za 29 odsto ispitnika, homofobija koju su primijetili u svojim vjerskim zajednicama bila je kap koja je prelila čašu i koja je presudila da prestanu da se izjašnjavaju kao vjernici.

Bivši katolici su to navodili kao razlog više od bilo kojih drugih nekadašnjih vjernika (39 odsto).

Nereligiozne porodice

Gotovo trećina ispitanika kaže da je okrenula leđa crkvi jer niko iz njihove porodice nije bio naročito religiozan.

Obrazovanje

Studija je podijelila nereligiozne ispitanike u podgrupe – one koji bojkotuju vjeru, apateiste i vjernike bez religije. Među onima iz prve grupe, najviše je bilo onih sa visokim obrazovanjem (38 odsto), dok je među onima koji vjeruju u višu silu, ali ne pripadaju nijednoj konfesiji, bilo najmanje.

Udaljavanje od religioznih učenja

Ipak, za većinu onih koji sebe nazivaju nereligioznima najjednostavnije objašnjenje ujedno je bilo i najčešće. Čak 60 odsto ispitanika reklo je da se udaljilo od svoje vjerske zajednice kada je izgubilo vjeru u religijska učenja.

cdm

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама