Padobranom skočio u devetoj deceniji

Spasoje Vasilić iz Dervente u 82. godini života ispunio je svoj san – da padobranom skoči iz aviona sa oko 3.000 metara visine.

Ovaj penzioner, po zanimanju građevinac, bavi se lovom i ribolovom, voli brzinu i šalu, a uprkos životnim nedaćama koje su ga zadesile kaže živjeti se mora.

Vitalni starac prije skoka na Sportskom aerodromu Urije u Prijedoru nije pokazivao nikakve znakove straha, a nakon skoka ekipi Anadolije ispričao je da mu je bilo baš lijepo.

Skok je planirao duže vrijeme, trebalo je da skače prije deset godina, pa prije pet godina.

„To mi je bila želja da skočim iz aviona, ali ja sam htio sam, a kažu ne možeš sam“, priča Spasoje Vasilić.

Životnu želju ostvario je sa Radom Čajićem, tandem pilotom iz Vazduhoplovnog kluba Skydive Banjaluka, koji se sa ekipom stručnjaka pobrinuo da Vasilića pripremi za skok i da mu pri tome bude dobro.

Možda skoči i dogodine (Anadolija)Možda skoči i dogodine (Anadolija)

Šaljivi Vasilić ispričao je da se sa porodicom šalio da će pronaći način da se tokom skoka oslobodi tandem partnera i da skok izvede sam.

Na skok u Prijedor došao je sa unukom Duškom Dolićem (20), ali je iskoristio priliku da prvi put u životu skoči prije unuka. Prisjetio se da mu je najviše zasmetalo zadirkivanje porodice da se boji skočiti i da „samo onako“ priča da hoće.

„Dolje je lijepo pogledati, drago mi je što sam došao, drago mi je što sam zdrav, osjećam se normalo kao da nijesam nikud ni išao“, rekao je on.

Inače, tandem skokovi mogući su od 14. godine života, a samostalni skok od 16. dok je sve do punoljetstva za skok potreban pristanak roditelja.

Trebalo je da skače prije deset godina: Pripreme za skok (Anadolija)Trebalo je da skače prije deset godina: Pripreme za skok (Anadolija)

Gornja starosna granica za skokove nije definisana, a prema riječima stručnjaka ljudi mogu skakati sve dok su zdravi.

Vasilić kaže da godine ne čine ništa, jer je viđao i mnogo mlađe od sebe koji nisu ni upola vitalni kao on, a odmah nakon prvog skoka najavio je i drugi

„Možda ću dogodine doći, ali sam. Hoću sam da skočim“, rekao je Vasilić.

Rade Čajić, tandem pilot skokovima se bavi već 41. godinu. Iza njega je 3.400 skokova, od čega približno 500 skokova u tandem varijanti.

„Pomagao sam onima koji inače ne bi sami skočili da dožive tu radost skoka iz aviona. To me još uvijek nekako raduje, ta energija koju početnik, padobranac putnik ima i mene na neki način prelije i ja još uživam u tome“, rekao je Čajić.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама