Paleo dijeta može dovesti do povećanja telesne težine

Iako su paleo dijete, koje karakteriše minimalan unos ugljenih hidrata i visoka potrošnja masnoća, postale izuzetno popularne, nedavno istraživanje tima naučnika sa Univerziteta u Melburnu pokazalo je kako navedeni tip dijete može biti izuzetno opasan po gojazne ljude koji nisu fizički aktivni.

„Dijete s malom količinom ugljenih hidrata i velikim unosom masnoća postale su izuzetno popularne, ali jednostavno ne postoje naučni dokazi kako dotične dijete funkcionišu. Štaviše, ako pojedinca podvrgnete takvom tipu dijete, postoji mogućnost da se dotični udeblja“, otkrio je voditelj istraživanja, profesor Sof Andrikopulos, ujedno predsednik australijskog društva dijabetologa.

Kako bi ustanovili može li navedeni tip dijete povoljno da utiče na zdravlje ljudi s rizikom od razvoja dijabetesa, naučnici su u istraživanju posmatrali dve grupe gojaznih miševa, od kojih je jedna grupa izložena paleo dijeti, dok je druga grupa podvrgnuta klasičnom tipu dijete. Pritom je miševima pod režimom paleo dijete povećan udeo masnoća sa 3 na 60 odsto, dok im je istovremeno smanjen udeo ugljenih hidrata na 20 odsto.

Testiranjem miševa osam nedelja od početka dijete naučnici su utvrdili kako je grupa koja je upražnjavala paleo dijetu doživela opšte pogoršanje zdravstvenog stanja, vidljivo kroz povećanje telesne težine od 15 odsto, ali i povećanje udela masnoće u organizmu sa 2 na gotovo 4 odsto. „Slikovito rečeno, u slučaju pojedinca teškog 100 kilograma, to bi značilo povećanje masnih naslaga u telu za 15 kilograma u razdoblju od samo dva meseca“, pojasnio je prof. Andrikopulos.

„Toliko povećanje telesne težine ima za posledicu porast krvnog pritiska, ali i veći rizik za pojavu teskobe i depresije, kao i artritisa i drugih problema sa kostima. Za one koji su već gojazni, ovaj će tip dijete dovesti do daljeg porasta šećera u krvi i nivoa insulina, pa kod navedenih može na kraju prouzrokovati nastanak dijabetesa“, napomenuo je prof. Andrikopulos.

Pritom je posebno istakao odgovornost medija, koji kroz raznovrsne kulinarske emisije, ali i priče o mršavljenju slavnih, bilo kroz popularne tok-šou programe, bilo kroz tabloide, promovišu paleo dijete, bez postojanja relevantnih naučnih istraživanja o delotvornosti navedene.

„Ovde je reč o izuzetno važnoj temi, od presudne važnosti za zdravlje šire populacije. Morate biti izuzetno pažljivi sa paleo dijetama, uvek tražite savet stručnjaka za pitanja mršavljenja i uvek težite ka dijetama iza kojih stoje dokazi. Paleo dijeta poručuje da ne jedemo ugljene hidrate, i da ih zamenimo gomilom masnoća. Naše istraživanje je nastojalo da oponaša navedeno, ali nismo primetili nikakvo poboljšanje telesne težine i generalno zdravstvenog stanja. Štaviše, navedeno se pogoršalo. Na kraju, to znači kako prevelik unos masnoća nije dobar za telo“, konstatovao je Andrikopulos.

Ipak, profesor je ponudio mediteransku dijetu, kao najbolji tip mršavljenja za ljude s rizikom od nastanka dijabetesa, ali i za one koji već pate od šećerne bolesti. „Reč je o dokazanoj dijeti s niskim nivoom šećera i zdravim uljima i masnoćama dobijenim od ribe, maslina i mahunarki“, zaključio je Andrikopulos.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама