„Pametni geni“ vode u anoreksiju i još neka oboljenja?

Thinkstock/koya79

Isti geni za koje se smatra da utiču na nečiju inteligenciju mogu dovesti do anoreksije, autizma i bipolarnog poremećaja, pokazuje novo istraživanje.

Najveća ikada sprovedena studija o genetskim vezama između 25 moždanih poremećaja, uticala je na genome milion pacijenata. Istraživači sa Instituta za tehnologiju iz Masačusetsa i istraživači sa Univerziteta Harvard, bili su iznenađeni onim što su otkrili, prenosi Dejli mejl.

Oni su, naime, pronašli iste genetske faktore, koji stvaraju predispozicije pojedincima, a koji zbog toga provode više godina školujući se i postižu bolje rezultate. Međutim, naučnici su otkrili da ti isti „pametni geni“ mogu da zaštite osobu od Alchajmerove bolesti.

Koautor studije, doktor Bendžamin Nejale kaže da istraživanje počinje da preoblikuje način na koji se do sada razmišljalo o poremećajima mozga.

„Ako možemo da otkrijemo genetske uticaje i obrasce preklapanja između različitih poremećaja, onda ćemo moći bolje da razumemo osnovne uzroke ovih stanja“, rekao je on.

Naučnici su ispitivali odnose između poremećaja mozga i još 17 karakteristika, kao što su godine obrazovanja, kod skoro 1,2 miliona pojedinaca.

„Ovo je bio neverovatan napor u razmeni podataka, da bismo poboljšali naše razumevanje mozga“, izjavio je koautor studije doktor Verneri Antila.

Konačni rezultati pokazali su široko rasprostranjeno genetsko preklapanje kod različitih vrsta psihijatrijskih poremećaja. Ali najsnažnije preklapalnje uočeno je između ADHD-a, bipolarnog poremećaja, depresije i šizofrenije. Slična veza je otkrivena između anoreksije i OCD-a, i između OCD-a i Turetovog sindroma.

Nasuprot tome, neurološki poremećaji kao što su Parkinsonova bolest i multipla skleroza su više različiti, kako jedan od drugog, tako i od psihijatrijskih poremećaja. Međutim, migrena je bila u genetskoj korelaciji ADHD, depresijom i Turetovim sindromom, naveli su istraživači.

„Trebaće nam više posla i još veće veličine uzoraka da bismo razumeli ove veze“, zaključio je doktor Antila.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама