Pjongjang: Nuklearni rat može izbiti svakog trenutka

Sjeverna Koreja poručila je UN da nikada neće pregovarati o rashodovanju svog nuklearnog arsenala, ukoliko SAD ne promijene svoju „neprijateljsku“ politiku.

Pjongjang je upozorio da „nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku“.

Zamjenik ambasadora Sjeverne Koreje u UN Kim In Rijong rekao je Odboru za razoružanje pri Generalnoj skupštini UN da je situacija na Korejskom poluostrvu „dostigla veoma kritičnu tačku i da nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku“.

– Ukoliko se neprijateljska politika i nuklearna pretnja SAD u potpunosti ne iskorene, nikada nećemo staviti naše nuklearno oružje i balističke rakete na pregovarački sto ni pod kakvim okolnostima – istakao je on.

Sjevernokorejski diplomata je naveo i da je, poslije niza raketnih lansiranja i šeste nuklearne probe, njegova zemlja „prošla kroz poslednju kapiju“ na putu ka statusu punopravne nuklearne sile, s mogućnostima da izvede nuklearni napad.

– Cjelokupna kopnena teritorija SAD je u našem dometu i ako se SAD usude da napadnu makar i centimetar naše svete teritorije, neće izmaći našoj oštroj kazni u bilo kom dijelu svijeta – naveo je Kim.

On je napomenuo da Sjeverna Koreja „neće uzeti na nišan“ nijednu zemlju koja se ne pridruži vojnoj kampanji na čelu sa SAD.

– Sve dok ne uzme učešće u američkim vojnim akcijama protiv Sjeverne Koreje, nemamo namjeru da upotrijebimo nuklearno oružje niti da prijetimo takvim oružjem nijednoj drugoj zemlji – naglasio je on.

SAD i Južna Koreja počele su danas desetodnevne zajedničke pomorske vježbe, u novom pokazivanju snage protiv Pjongjanga, a u njima učestvuju i jedan američki nosač aviona i dva američka razarača.

B92

Foto: Tanjug

analitika.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама