Ploča Bitlsa iz 1962. na aukciji (FOTO)

Rijetka acetat ploča Bitlsa (The Beatles), snimljena prije nego što je bend iz Liverpula postao slavan, biće ponuđena na aukciji u martu.

Ploča je snimljena 1962. godine u muzičkoj prodavnici HMV u Oksford stritu u Londonu, i vjeruje se da je jedini primjerak. Menadžer benda Brajan Epštajn dao ju je producentu Džordžu Martinu koji je potom radio s Bitlsima.

Na jednoj strani ploče, Epštajn je napisao imena pjesama, oba puta pogrešno. Pjesmu „Hullo Little Girl“ (Hello Little Girl) pripisao je Džonu Lenonu i Bitlsima, a „‘Til There Was You“ (Till There was You) Polu Makartniju i Bitlsima.

Pjesme su snimljene u podrumu Lesa Magvajera, člana liverpulske grupe Geri end pejsmejkers (Gerry and the Pacemakers) koja je najpoznatija po verziji pjesme „You’ll Never Walk Alone“, kasnije himne navijača Liverpula, prenosi Beta.

Ploča iz 1962. ponuđena na aukciji je takozvani acetat, odnosno aluminijumska ploča s lakiranim premazom u koji se urezuje audio zapis. Acetati su obično pravljeni u promotivne svrhe i sa svakim slušanjem se pogoršava njihov kvalitet.

Očekuje se da acetat Bitlsa na 10 inča bude prodat za najmanje 10.000 funti (oko 12.700 funti) na aukciji 22. marta u mjestu Vorington blizu Liverpula.

Urednik časopisa „Rare Record Price Guide“ Jan Širli rekao je taj acetat „Sveti Gral“ koji je pomogao Epštajnu da dovede bend do dominacije svijetom.

kodex

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама