Pogled u budućnost sportskih automobila

Koncept sportskog automobila koji je Renault predstavio u Parizu donosi spoj električnog pogona i tehnologije auto-pilota.

Neki od najskupljih i najboljih supersportskih automobila današnjice već koriste hibridni pogon (LaFerrari, Porsche 918 Spider…) , a svedoci smo da i čisto električni pogon polako ulazi u ovaj automobilski segment, o čemu najbolje govori primerConcepta One, proizvedenog u firmi Rimac, u Hrvatskoj.

Koncept sportskog automobila koji je Renault predstavio u Parizu donosi spoj električnog pogona i tehnologije auto-pilota.

Foto: Newspress
Foto: Newspress

Renault je još jedan od velikih svetskih proizvođača automobila koji se fokusirao na razvoj električnih modela. Već godinama kupcima je na raspolaganju Zoe, koji je nedavno dobio verziju sa snažnijim elektromotorom i većim radijusom kretanja, a u ponudi je još nekoliko automobila na struju sa značkom ove francuske kompanije.

Svoja najnovija dostignuća i stremljenja, Renault je objedinio u futurističkom konceptu sportskog automobila Trezor

Karoserija je izrađena od ugljeničkih vlakana, a fabrika je primenila nesvakidašnje konstruktivno rešenje za ulazak u kabinu – umesto klasičnih vrata, ugrađen je sistem koji omogućava podizanje čitavog gornjeg panela vozila („hauba“ i jednodelni prozor kabine čine jednu celinu).

Iako efektno, ovo rešenje je prilično nepraktično, s obzirom da se u automobil ulazi preskačući bočne stranice vozila, pazeći pritom da glava ne udari u krov. Ipak, s obzirom da je reč o konceptu koji pre svega ima za cilj da ostavi snažan utisak svojom pojavom, ako Renault ikada odluči da napravi sličan serijski model, svakako će se vratiti konvencionalnom načinu otvaranja vrata.

Za kompaniju su ipak važnije tehnologije koje se nalaze ispod površine. Renault Trezor za pogon koristi elektromotor preuzet iz bolida električne Formule E. Agregat proizvodi 350 ks i 380 Nm, a zahvaljujući relativno maloj masi (1.600 kg), automobil iz mesta do stotke ubrzava za manje od 4 sekunde.

Druga važna karakteristika ovog koncepta je sistem koji omogućava da automobilom upravlja kompjuter, bez pomoći vozača.

Renault, baš kao i mnoge druge auto-kompanije, planira da negde posle 2020. godine ponudi tržištu samovozeći automobil, a tehnologija auto-pilota u Trezoru jedan je od koraka ka tom cilju.

.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама