Pogledajte mapu svih znamenitosti pod Uneskovom zaštitom

Kada je 1978. Unesko prvi put objavio listu zaštićene svetske baštine, na spisku se nalazilo samo 12 znamenitosti.

Na prvobitnoj listi nalazila su se ostrva Galapagos i prestonica Kito u Ekvadoru, Nacionalni park Jelouston i Nacionalni park Mesa Verde u SAD, Nacionalni istorijski park Lansi Medouz i Nacionalni park Nahani u Kanadi, nacionalni park Semjen i monolitne crkve u Lalibeli u Etiopiji, rudnici soli Velička i Bohnja u Poljskoj, ostrvo Gore u blizini Dakara (Senegal) i katedrala u Ahenu u Nemačkoj.

Ova lista danas uključuje 1,031 znamenitost, uključujući fabriku za preradu mesa u Fraj Bentos u Urugvaju, koja se pod zaštitom Uneska nalazi od početka jula prošle godine.

Kao što je prikazano na mapi – zemlje sa najbrojnijim zaštićenim lokacijama su Italija (51), Kina (48), Španija (44) i Francuska (41).

S druge strane, Mjanmar i Paragvaj imaju samo po jednu zaštićenu znamenitost, Kambodža, Island i Irska po dve, a Novi Zeland tri.

Kada je reč o kontinentima, najbogatije po ovom pitanju su Evropa i Severna Amerika, sa 420 kulturoloških, 61 prirodnih i 10 kombinovanih znamenitosti. Arapske zemlje imaju ih najmanje – 79, od čega je 33 odsto ugroženo.

Najugroženije regije, prema Unesku, su Afrika i bliskoistočne zemlje, sa po 16 ugroženih znamenitosti u obe oblasti.

Stručnjaci naročito upozoravaju na Siriju, u kojoj su pripadnici Islamske države u maju 2015. godine razrušili drevni grad Palmiru.

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама