Pomilovanje traže i višesturke ubice!

Foto: YouTube/screenshot

Na listi zatvorenika koji traže od Skupštine smanjenje kazne za četvrtinu nalaze se i osuđeni za višestruka i teška ubistva!

  Podgorički dnevnik Dan objavio je listu svih osuđenika koji su tražili smanjenje kazne za četvrtinu. Na njoj se nalazi preko 400 imena među kojima su ona osuđenih za najteže zločine!

Grupa poslanika vladajuće koalicije predala je na razmatranje zahtjev o amnestiji kojim je predviđeno da se oslobađaju od izvršenja četvrtine kazne pravosnažno osuđena lica.

Nakon toga, sa zahtjevom za pomilovanjem Skupštini se obratilo više od 400 osuđenika koji traže smanjenje zatvorske kazne za četvrtinu.

Među njima se nalazi  i Damir Mandić, osuđen na 19 godina zatvora za saizvršilaštvo u ubistvu direktora i urednika Dana Duška Jovanovića, zatim Saša BoretaLjubo Bigović i Ljubo Vujadinović osuđeni po 30 godina za ubistvo policjskog inspektora Slavoljuba Šćekića, kao i Južnoafrikanac Gregori Majkl Feraris i Aleksandar Marković osuđeni na pet, odnosno šest godina zbog planiranja izvršenj najtežih krivičnih djela među kojima je i ubistvo Gorana Đuričkovića!

Ukoliko predlog bude usvojen na Skupštini, za godinu će biti smanjena i zatvorska kazna bivšem potpredsjedniku Vlade i DPS-a Svetozaru Maroviću, koji je osuđen kao šef organizovane kriminalne grupe koja je oštetila Budvu za više desetina miliona eura, dok bi njegov sin Miloš MarovićCrnoj Gori “dugovao” tri mjeseca manje robije.

Zahtjev za smanjenje kazne potpisli su i bivši gradonačelnici Budve Rajko Kuljača i Lazar Rađenović, ali i Ivan Vračar osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva Ivana Dudića Frica.

Skraćenje kazne traži i Mihailo Grgurević osuđen za ubistvo Olivera Hutera.

Među potpisnicima zahtjeva za smanjenje kazne su i Šćepan Bujić koji je 15. februara 2013. sa više hitaca usmrtio braću Ljubomira i Dejana Gojačanina u Baru!

Potpis na zahtjev za smanjenje kazne stavio je i Željko Pištinjat koji je u Zelenici ubio bračni par Nikolu i Mariju Rašu!

Predlog su poslanici parlamentarne većine predložili zakon o amnestiji kojim je predviđeno da se oslobađaju od izvršenja četvrtine kazne pravosnažno osuđena lica. Predlogom se takođe predlaže da licima koja su na dan stupanja na snagu ovog zakona pravosnažno osuđena na kaznu zatvora od tri mjeseca a nisu počela izdržavanje kazne, bude zamijenjna kazna uslovnom osudom.

Dan prenosi da su ovaj zakon predložili Andrija Popović, Mićo Orlandić, Miodrag Radunović, Genci Nimanbegu, Adrijan Vuksanović, Jovanka Laličić, Danijel Živković, Željko Aprcović, Miloš Nikolić i Ervin Ibrahimović.

U pismu koje su osuđenici uputili Skupštini navodi se, između ostalog, da “poslanici treba da odgovorena pitanje da li postoji lako i teško ubistvo i postoje li dobre ili loše žrtve”.

U pismu se navodi i da amnestija osuđenicima ne bi trebala da se u Crnoj Gori primjenjuju evropski zakoni.

Dan navodi da se po aktu koji se nalazi u skupštinskoj procedure, amnestija ne odnosi na lica koja su osuđena za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

 mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама