Portugal zbog požara traži pomoć

Ilustracija

Više od 3000 vatrogasaca bori se danas protiv šumskih požara u Portugalu, nakon što je zemlja zatražila pomoć od Evrope u gašenju strahujući da bi, se zbog velikih vrućina, idućih dana požari mogli još proširiti.

Izuzetno suvo i vruće vrijeme uzrokovalo je ovog ljeta najgore požare u Portugalu koliko ljudi pamte. Poginulo je 64 ljudi, a požari zadnjih nedjelja i dalje izbijaju kako pristižu sve jači toplotni talasi.

Ministrica unutrašnjih poslova Konstanca Urbana de Sousa kazala je da je vlada u subotu zatražila pomoć Evrope jer strahuje od novih požara zbog visokih temperatura i jakih vjetrova idućih dana. Zatražena je pomoć u kanaderima i vatrogascima.

Rejon Koimbra u centralnom dijelu zemlje proglasio je lokalno vanredno stanje zbog požara, kao i četiri opštine u toj regiji, prenosi Hina.

Poučene tragičnim požarom potkraj jula, vlasti su uložile veće napore u raniju evakuaciju sela i zatvaranje saobraćajnica u područjima pogođenim požarima.

Do sada je izgorjelo više od 140.000 hektara šume, više nego tri puta više od prosjeka u zadnjih deset godina, po podacima EU.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама