Poslanici o novim naknadama za oko 600 majki

Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Poslanici Skupštine razmatraće na sjednici, koja će početi sjutra, izmjene i dopune Zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda Crne Gore.

Izmjenama je propisano da će oko 600 majki troje ili više djece, koje su ranije raskinule ugovor na određeno vrijeme zarad doživotne nakande koja je kasnije ukinuta, moći će da ostvare pravo na novu vrstu primanja.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić rekao je, na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje u srijedu, na kojoj se polemisalo o izmjenama, da je akt promijenjen zato što ta kategorija žena nije bila pravno prepoznata, jer je prošle godine nakon ukidanja naknade uvedena nova vrsta primanja samo za one korisnice koje su imale ugovor na neodređeno vrijeme.

Prema predloženom zakonu, majkama će se retroaktivno isplatiti naknada, počevši od 30. juna prošle godine.

“Za pomenuti broj korisnica naknada, za oko njih 600, procijenjeno je da će biti potrebna sredstva za period od 18 mjeseci, do kraja tekuće godine, u iznosu od oko 3,56 miliona eura. Tu su uključena i sredstva za doprinose”, navodi se u predloženom zakonu.

Precizirano je kako će iznos od 193 eura primati majke koje su dok su radile ostvarivale zaradu u neto iznosu do 200 eura, a nešto veće primanje, od 264 eura, imaće majke koje su primale platu u neto iznosu od 200 do 350 eura.

Najveći iznos, 336 eura, predviđen je za majke koje su prije prestanka radnog odnosa ostvarivale mjesečnu zaradu u neto iznosu većem od 350 eura.

Precizirano je, takođe, da korisnice koje su do dana stupanja na snagu ovog zakona napunile 55 do 61 godinu, ostvaruju pravo na naknadu do ispunjavanja jednog od uslova za sticanje prava na penziju, a majke koje su navršile 45 do 55 godina ostvaruju pravo na naknadu u periodu od pet godina.

Korisnice koje su do dana stupanja na snagu ovog zakona napunile 33 do 45 godina ostvaruju pravo na naknadu u periodu od tri godine.

Purišić je na Odboru kazao da će nakon svih korekcija tog zakona godišnji trošak za naknade iznositi oko 11 miliona, što je, prema njegovim riječima, velika ušteda u odnosu na to da se ranije izdvajalo oko 60 miliona.

mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама