Prijatelj Berezovskog pronađen mrtav u Londonu

Ilustracija (foto: Guliver/Getty Images)

Ruski državljanin u egzilu Nikolaj Gluškov, bliski prijatelj pokojnog oligarha Borisa Berezovskog, pronađen je mrtav u svojoj kući u Londonu.

To navodi britanski „Gardijan“, pozivajući se na izjave njegovih prijatelja, prenosi Tanjug.

Gluškov (68) je zatražio politički azil u Britaniji nakon što je u Rusiji osuđen za pronevjeru, pojašnjava londonski dnevnik.

Njegovo beživotno tijelo pronašli su članovi njegove porodice i prijatelji protekle noći, a uzrok smrti je za sada nepoznat.

Jedan od prijatelja Nikolaja Gluškova, novinski urednik Damijan Kudrjavcev, objavio je vijest o njegovoj smrti na svojoj stranici na Fejsbuku.

Gluškov je devedesetih radio za rusku državnu avio-kompaniju „Aeroflot“ i automobilsku kompaniju „Logovaz“ Borisa Berezovskog.

Godine 1999, kada je Berezovski došao u sukob s Vladimirom Putinom i pobjegao u Britaniju, Gluškov je optužen za pranje novca i pronevjeru, nakon čega je proveo pet godina u zatvoru, a 2004. je pušten.

Proteklih godina Gluškov je živio u Londonu, gdje je dobio politički azil.

Istraživao je okolnosti smrti Berezovskog, a jednom prijatelju je 2013. napisao u mejlu da je došao do „mnogo novih činjenica koje su od velikog značaja“.

Godine 2017, na suđenju u odsustvu u Rusiji, Gluškov je osuđen na osam godina zatvora po optužbama da je ukrao 123 miliona dolara iz kompanije u kojoj je radio.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама