Prištinski mediji: EU izdala Kosovo

Foto: AP/Darko Vojinovic

Prištinski list „Koha ditore“ piše da je „Evropska unija izdala Kosovo“.

„Evropska unija izdala je Kosovo“, jer je ostala neutralna u odnosu na njegov status, iako su pregovori o proglašavanju kosovske nezavisnosti, kako navodi list, obavljeni u saradnji sa međunarodnom zajednicom i prilagođeni EU.

„Od pregovora do proglašavanja nezavisnosti, sve je prilagođeno EU i ulogama koje su bile planirane. Međutim, na kraju, EU je izdala (Martija) Ahtisarija time što nije našla jedinstvo u podržavanju njegovog predloga i izdala je Kosovo, jer je ostala neutralna o njegovom statusu“, piše list, navodi se u Unmikovom pres klipingu.

List ocjenjuje da je proglašenje kosovske nezavisnosti bilo „najmanje jednostrano“, jer je urađeno uz saradnju sa međunarodnom zajednicom.

U tekstu se tvrdi da je „Kosovo ispunilo svoje obaveze iz Ahtisarijevog paketa“, dok EU „ne samo da je eksperimentisala sa svojim ne tako uspješnim prisustvom na Kosovu, već je takođe doživjela neuspjeh na polju svojih političkih obaveza“.

List zaključuje u tekstu da „EU ne može da se ponaša prema Kosovu kao i prema drugim zemljama u regionu, a ne pomaže ni Srbiji time što stvara utisak da postoji rješenje koje ne uključuje nezavisnost Kosova“.

mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама