Promocija knjige „Obol“ u KIC-u

Novu knjigu „Obol“ autorka Ksenija Matović predstaviće podgoričkoj publici sjutra 26. septembra, u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“, od 19 sati. Sredstva prikupljena od prodatih knjiga namijenjena su liječenju podgoričanke Nevenke Slomović.

Kako najavljuju iz KIC-a, o knjizi će govoriti ambasador Grčke u Crnoj Gori Sotirios Atanasiou i književni kritičar Vlatko Simunović. Stihove na grčkom čitaće Gerasim Hristatos, a na našem jeziku autorka. Moderatorka večeri biće Elida Korać.

„…Uz nemilosrdno brušenje pjeva, te razložno dobrodošlu škrtost s riječima, kao poetesa zbilja osebujnog stila, Ksenija Matović je i ovim svojim Obolom, od tih legendarnih i sićušnih kovanica, sačinila briljantnu pjesničku kadenu koju iskreno preporučujem. Naročito u ovom (ne)dobu, nenaklonjenom bilo kojoj duhovnoj disciplini, a pogotovo savremenom pjesništvu, odavno i nepravedno skrajnutom u sumoran beletristički zapećak…“, pisac opšte prakse Bogumil Minja Bojanić.

Ksenija Matović je rođena 1973. godine na Cetinju. Osnovnu i srednju školu završila je u Herceg Novom, gdje i živi, a Filozofski fakultet u Novom Sadu. Prvu zbirku poezije „Preludij“ objavila je kao osamnestogodišnjakinja u izdanju novosadske izdavačke kuće „Slavija“. Drugu zbirku poezije „Orfeonautika“ objavila je 2013. godine u izdanju Hercegnovskog Pozorišta. „Orfeonautika“ je između ostalog imala privilegiju da se u okviru pratećeg programa predstavi na renomiranoj međunarodnoj smotri pozorišta „Sterijino pozorje“.

Matović je objavljivala poeziju u različitim književnim časopisima nekadašnje Jugoslavije, a pokretač je i književne manifestacije „Stilosovaagora“ u Novom Sadu.

Sredstva prikupljena od prodatih knjiga namijenjena su liječenju podgoričanke Nevenke Slomović.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама