Proslavili se u filmovima, prodati za velike pare

Screenshot YouTube

Mnogi automobili koji su se pojavljivali u velikim filmskim hitovima, kasnije su na prodajnim aukcijama dostizali astronomske cene.

Bilo da je reč o automobilima koji mogu da se koriste i u svakodnevnom životu ili tek o eksponatima stvorenim za potrebe snimanja filma – koji će jednog dana ukrašavati dnevnu sobu nekog bogataša – vozila sa filmskog platna poslednjih godina sve više privlače kolekcionare.

Među njima su i ovih pet ikoničnih filmskih automobila za koje su novi vlasnici izdvojili pozamašne sume novca.

1. Automobil iz filma „Chitty Chitty Bang Bang“ (1968.)

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

„Leteći“ automobil iz britanskog avanturističkog mjuzikla iz 1968, u kome su glavne zvezde bili Dick Van Dyke i Julie Andrews, prodat je 2012. za 500.000 funti.

Vozilo je kupio Chris Evans, britanski radijski voditelj i automobilski entuzijasta, koji je čitaocima sajta B92 poznat po tome što je bio deo voditeljskog tima serijala Top Gear, nakon što su ovaj automobilski šou napustili Clarkson, Hammond i May.

Evans, kao veliki ljubitelj četvorotočkaša, povremeno se može videti kako ovaj automobil (bez krila) vozi ulicama Londona, pa se može reći da on nije tipičan kolekcionar kome je bitno samo da poseduje vozilo, a ne i da ga koristi.

2. Lotus Esprit – automobil podmornica iz filma o Džejmsu Bondu „Špijun koji me je voleo“ (1977.)

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Za potrebe snimanja podvodne scene bekstva, ekipa ovog filma iz serijala o britansku tajnom agentu 007, modifikovala je jedan Lotus Esprit i pretvorila ga u pravu malu podmornicu.

Sudbina ovog filmskog eksponata zanimljiva je jer mu se posle snimanja filma izgubio trag. Ispostavilo se da se podvodni Esprit desetak godina nalazio u brodskom kontejneru, u jednom skladištu. Kada je istekla desetogodišnja zakupnina, sadržaj kontejnera je prodat na aukciji za svega 100 dolara.

Kada je nakon kupovine shvatio šta se nalazi unutra, novi vlasnik je restaurirao ovaj Lotus, i preprodao ga na specijalnoj aukciji održanoj u Londonu 2013, a novi kupac je bio niko drugi nego osnivač i vlasnik kompanije Tesla, Elon Musk, koji ga je platio 550.000 funti.

3. „Betmobil“ (1966.)

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Legendarni „Betmobil“ iz filma o čuvenom stripskom superheroju Betmenu iz 1966, započeo je svoj život 1955. kao nefunkcionalni konceptni automobil, Lincoln Futura.

George Barris, koji se bavio modifikovanjem automobila, kupio ga je za samo 1 dolar, i preuredio ga za potrebe filma o Betmenu.

Pola veka kasnije, 2013. godine, američki biznismen Rick Champagne platio je za njega neverovatnih 4,6 miliona dolara – da bi impresirao svoju devojku.

4. VW „buba“ Herbie iz filma „The Love Bug“

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Kroz ovaj popularni film iz 1968. (iz koga je kasnije nastao pravi filmski serijal) prodefilovale su ukupno 53 „bube“, od kojih je sedam završilo u rukama privatnih vlasnika, automobilskih kolekcionara, dok se mnoga vozila nalaze u muzejima u Nemačkoj, Engleskoj, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama.

Jedna od ovih filmskih „buba“ prodata je 2012. Australijancu Alexu Micakovskom za 150.000 američkih dolara.

5. DeLorean iz filmske trilogije „Povratak u budućnost“

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Možda i najpoznatiji filmski automobil na ovoj listi je DeLorean, koji je praktično jedan od najvećih junaka trilogije(uz glumce koji tumače glavne uloge).

Od sedam primeraka koji su korišćeni na snimanjima, samo su tri preživela do današnjeg dana. Dva su u vlasništvu filmskog studija Universal, dok treći, koji je korišćen u filmskim scenama vožnje iz 1955, pripada kolekcionaru.

Kada se 2011. poslednji put pojavio na nekoj aukciji, anonimni kupac iz Kalifornije platio ga je 541.000 dolara, zajedno sa sertifikatom kojim se potvrđuje njegova autentičnost.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама