Protiv bora: Veštačka koža za mazanje na lice!

Američki naučnici napravili su biomaterijal koji imitira mladu kožu i može da se koristi u kozmetičke i medicinske svrhe.

Kada se nevidljivim filmom premaže lice, bore i kesice ispod očiju „nestaju“, a koža dobija mladalačku elastičnost. Zvuči kao naučna fantastika, ali ovo čudo je već isprobano na 170 dobrovoljaca i niko nije imao alergijske reakcije ni druge neželjene posledice.

Naučnici na Harvardu i Masačusetskom tehnološkom institutu (MIT) objavili su u časopisu „Nejčer matirijals“ rezultate ispitivanja ove „druge kože“, koju su napravili od hemikalija sa dozvoljene liste Agencije za hranu i lekove FDA, objavio je „Njujork tajms“.

Otečeni podočnjaci su samo početak. Preko ovog filma može da se premaže krema za sunčanje i da se koristi bez brige da će ga znoj ili voda sprati. Pretpostavka je da može da se koristi u slučajevima ekcema, psorijaze i drugih kožnih bolesti tako što se suva, bolna mesta premažu ovim premazom koji vlaži i smiruje. Efekat je privremen, a premaz može da se ukloni tečnošću koja rastvara polimere.

Hemikalije su siloksani – u osnovnom obliku jedan atom kiseonika i dva atoma silicijuma – koji formiraju polimere, duge lance. Naučnici su napravili veliku kolekciju tako što su, modifikujući molekularne osobine, dobili one sa poželjnim svojstvima.

Istraživanje je finansirala mala privatna biotehnološka kompanija „Living pruf“ iz Masačusetsa, a proizvod pravi druga mala kompanija „Olivo laboratorije“, koja je i vlasnik patenta.

Naučnici još ne znaju kada će imati dovoljno podataka da bi predali proizvod Agenciji za hranu i lekove radi dobijanja dozvole za plasman na tržište.

„Njujork tajms“ je pozvao za komentar naučnicu srpskog porekla Gordanu Vunjak-Novaković, profesorku biomedicinskog inženjeringa na univerzitetu Kolumbija, piše „Politika“.

„To je sjajno. Oni su napravili pametan biomaterijal koji ima osobine mlade i zdrave kože. Sada mogu da ga koriste kao neki flaster preko stare kože“, rekla je profesorka Vunjak, koja nije učestvovala u istraživanju.

Ideja o drugoj koži rodila se pre više od deset godina kada se dr Roksu Andersonu, profesoru dermatologije na Harvardu, obratila kompanija „Living pruf“za pomoć oko polimera za kosu. On ih je pitao zašto ne pokušaju da naprave polimer i za kožu. Morala bi da bude nevidljiva, da omogućava prvoj koži da diše, da bude dovoljno elastična i traje duže od jednog dana.

Kada su usavršili premaz, prvo su ga testirali na kesastim podočnjacima koji muče mnoge sredovečne i starije ljude i na suvoj koži nogu. Rezultati su bili odlični. Izdržljivost proizvoda testirana je na dobrovoljcima koji su ga nosili dok su se znojili, plivali i šetali po kiši.

Druge važne primene su kod ekcema, suve kože i za zadržavanje lekova kao što su kortizonske kreme (kada se namažu 90 odsto obično završi na jastučnici ili odeći).

mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама