Putin će se voziti u ruskoj limuzini od 2017.

Ruski projekat predsedničke limuzine, ali i drugih službenih vozila za visoke državne funkcionere, privodi se kraju, izjavio je ruski ministar za industriju i trgovinu Denis Manturov za RIA Novosti.

U okviru projekta Kortež, koji osim luksuzne limuzine obuhvata i klasični sedan, SUV i minivan, 2017. godine biće proizvedeno 200 vozila, dok je do kraja 2020. ukupno planirano 20.000 jedinica – po 5.000 od svakog od četiri modela.

Manturov je rekao da je predsednička limuzina tokom poslednjih godinu dana podrvgnuta raznim ispitivanjima i da će u aprilu uslediti serija „kreš testova“. On je dodao da će modeli iz projekta Kortež biti dostupni na slobodnom tržištu, te da će moći da ih nabavi svako ko bude imao dovoljno novca, ali nije naveo koliko će ovi automobili koštati.

Foto: RG.ru (arhiva)
Foto: RG.ru (arhiva)

Ruski predsednik, koji se godinama vozi u specijalnoj verziji Mercedesa S klase, odavno je želeo da ovaj automobil zameni za službeno vozilo koje će se proizvoditi u Rusiji, a ta želja bi trebalo da mu bude ispunjena do kraja 2017. godine.

U realizaciji projekta Kortež, ruskim stručnjacima pomogao je Porsche, čiji će se motor naći ispod haube predsedničke limuzine. Tehnički detalji za sada nisu poznati, ali ruski sajt Wroom.ru objavio je 2014. da će predsednički automobil dobijati pogon od V12 turbo agregata zapremine 6.0 ili 6.6 litara. Procenjuje se da ova jedinica razvijati oko 800 ks.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама