Radniku „na crno“ stalni posao ili otpremnina

Foto: Guliver/getty images, Thinkstock

Novi zakon u radu, koji je sada u formi nacrta, značajano će pomoći da se smanji broj radnika koji rade bez ugovora, čiji je ukupni broj u Crnoj Gori nepoznat, ocijenili su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Prema poslednjim procjenama od prije tri godine, koje je uradio Ekonomski fakultet, u Crnoj Gori je bilo 24 hiljade radnika koji su radili na crno, a 27 hiljada poslodavci su osiguravali na minimalac, odnosno 193 eura.

Pobjeda piše da je Vlada odlučila da promijene ove brojke i natjera poslodavce da uvedu radnike u legalne tokove, u čemu će im pomoći član 27 Nacrta zakona o radu, koji bi, kako očekuju u Ministarstvu rada, trebalo da bude usvojen do kraja ove godine.

Tim članom je predviđeno da poslodavac radniku na crno kojeg inspektor zatekne na poslu mora dati rješenje za stalni radni odnos u roku od tri dana, a ukoliko tog radnog mjesta nema u sistematizaciji, onda mora da mu da otpremninu.

Mnistar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da će od naredne godine biti pooštrena kontrola i da će to smanjiti sivu ekonomiju u zapošljavanju.

Purišić je podsjetio da je svaki treći zaposleni po istraživanju Ekonomskog fakulteta radio je 2014. godine u neformalnoj ekonomiji.

On je kazao da su državi na taj način uskraćeni veliki budžetski prihodi.

„Zato smo novim zakonom o radu, koji je u pripremi, nastojali da stvorimo mehanizme za efikasniju borbu protiv neformalnog zapošljavanja. Radeći na zakonu o radu nastojali smo da preventivno djelujemo na izmjene u neformalnom zapošljavanju na način da zaprijetimo, odnosno učinimo rad na crno nepoželjnim“, naveo je Purišić.

mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама