Razbijen međunarodni lanac ilegalne trgovine konjskim mesom

Evropska policija Europol je objavila da je 66 osoba uhapšeno je nakon što je razbijen međunarodni lanac ilegalne trgovine konjskim mesom širom Evrope.

Kriminalna mreža optužena je za prodaju jeftinog konjskog mesa kao skupe teletine. Prema izjavi zvaničnika Europola, meso nije bilo za ljudsku prehranu i tretirano je protivupalnim lijekovima koji se koriste za životinje.

Holandski trgovac mesom, za kojega se vjeruje da je šef te kriminalne mreže,  uhapšen je u Belgiji, navodi Europol.  Ostalih 65 osoba, koje su sve uhapšene u Španiji, optuženo je za prevaru i za nedjela protiv javnog zdravlja.

Skandal je prvo izbio u janauru 2013., kada su inspektori za hranu u Irskoj pronašli konjsko meso u gotovim pljeskavicama u lancu supermarketa Tesco.

U britanskoj štampi ubrzo su se pojavili naslovi kad su testovi pokazali da je meso prodavano u supermarketima do 100 posto konjsko meso.

U ljeto 2016. španske vlasti za zaštitu prirode pronašle su nezakonitosti u trgovini konjskim mesom, koje je neadekvatno označeno i izvezeno.

Istraga je dovela do holandskog trgovca mesom koji je vodio mrežu iz Kalpa u Alisenteu, navodi Europol.

Istragu je vodila španska policija koja je sarađivala s istražiteljima u osam zemalja.

analitika.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама