Relativnost vremena: Koliko zaista traje jedna godina? (VIDEO)

Foto: Thinkstock

Prosečan prvačić ima sedam godina na početku svoje prve školske godine. Za njega godinu dana protiče kao milion godina u Resavskoj pećini – i jednom i drugom, to je sedmina njihovog vremena provedenog na Zemlji.

Međutim, kad prvačić odraste i napuni 24 godine, jedna godina čini već četiri procenta njegovog života. Njegova godina je ista kao jedan sat vodenog cveta, insekta koji živi samo 24 sata.

Svaki krug oko Sunca dodatno sužava taj procenat. Da biste otkrili koliko traje jedna godina u odnosu na postojanje bilo kog živog stvorenja, podelite broj 100 brojem godina koje ima to stvorenje.

Tako je najstarije ljudsko biće u dokumentovanoj istoriji Žan Kalmen imala 122 i po godine, kad je umrla 1997. Mazala je maslinovo ulje na kožu, jela kilogram čokolade nedeljno, izbegavala stres, ali je i pušila. Njena godina, bila je 0,82 odsto vremena koje je provela na ovoj planeti.

Verovali ili ne, to je izvanredno visok procenat, čak i kad se uzmu u obzir najdugovečnije vrste. Recimo, za džinovske kornjače, koje žive oko 188 godina u proseku, jedna godian je 0,53 odsto njihovog života.

Ipak, za grenlandske ajkule, među kojima su pronađeni primerci stari 392 godine, jedna godina je samo 0,26 procenata njihovog postojanja.

Za neke vrste školjki, najstarije primerke bora i morske trave iz zapadnog Sredozemlja, godina je svega treptaj oka.

Dakle, vreme je zaista relativna kategorija.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама