Rusi: Kosovo Srbiji, Amerika Indijancima!

Ambasador SAD u Rusiji Džon Hantsman odgovorio je na pitanje „Čiji je Krim“ i razbesneo Ruse na društvenim mrežama.

Oni su mu poručili da prvo Ameriku vrati Indijancima, Kosovo Srbiji, pa da pusti krimski narod da odlučuje o svojoj sudbini, javlja Sputnjik.

Na nalogu američke ambasade u Rusiji na Twitteru je objavljen video-snimak, na kome ambasador odgovara na pitanje tviteraša: „Čiji je Krim?“

„Ne treba ambasadoru postavljati pitanje na koje može da odgovori svaki čovek koji poznaje međunarodno pravo. Krim – to je Ukrajina. Za poboljšavanje rusko-američkih odnosa, obnavljanje teritorijalne celovitosti Ukrajine je apsolutno neophodno“, odgovorio je Hantsman.

Tviteraši su oštro reagovali na izjavu američkog diplomate, poručujući mu da je njegov odgovor netačan.

„Hantsmane, ti prvo Ameriku daj Indijancima, Kosovo Srbiji, pa dođi na Krim i pitaj ljude gde oni hoće da žive. Ako Krimljani kažu tebi da oni hoće da se vrate u Ukrajinu, tada ’laj‘ na Rusiju, to će biti demokratski“, piše Aleks.

Twitter Embed Code

„Kontrolno pitanje: ‘Čije je Kosovo?'“, upitao je Ivan, dok Sergej pita: „Čiji je Teksas, čiji su Havaji…?“.

I mnogi drugi tviteraši i korisnici interneta se slažu da za poboljšanje rusko-američkih odnosa Sjedinjene Države treba da priznaju da je Krim ruski, a da je Kosovo srpsko.

Na izjavu američkog ambasadora reagovali su i ruski zvaničnici. Zamenik predsednika komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Franc Klincevič je rekao da posle takvih izjava Hantsmanu neće biti lako da radi u Rusiji, dok je senator Aleksej Puškov na svom nalogu na Tviteru ocenio da nije na američkom ambasadoru da daje takve ocene.

Puškov je napomenuo i da su bivše kolege govorile o Hantsmanu kao o diplomati koji je odlučan da poboljša odnose između Rusije i SAD, ali da je on, izgleda, izabrao „pogrešan put“, piše „Sputnjik“.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама