„Rusija može da SPREČI Crnu Goru da uđe u EU“

foto wikipedija

Crna Gora ne treba da prihvati predlog za stvaranje carinske unije Zapadnog Balkana, ocenio je američki analitičar Januš Bugajski.

Po njegovom objašnjenju koje prenosi podgorički list „Pobjeda“, ideju o carinskoj uniji može da iskoristi Rusija da bi omela ili sprečila ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

Pristajanjem na carinsku uniju, Crna Gora bi se, smatra Bugajski, vezala za manje razvijene susedne zemlje, što bi omelo njen ulazak u EU, a to je, kako navodi, glavni cilj Rusije.

Crna Gora će PRVA izaći iz NATO“

Crna Gora je 5. juna zvanično postala 29. članica NATO-a. Situaciju u zemlji, diplomatsku krizu između Rusije i Crne Gore i planirani referendum o članstvu u NATO-u prokomentarisao je u intervjuu za list „Izvestiя” Andrija Mandić, predsednik stranke „Nova srpska demokratija” i prvi čovek opozicionog „Demokratskog fronta”.

Bugajski je ocenio da Rusiju više zabrinjava članstvo balkanskih zemalja u EU nego njihovo članstvo u NATO jer, kako je naveo, Moskva nastoji da „potopi projekat Evropske unije“.

Rusija, smatra Bugajski, lakše može uticati na balkanske države ako ostanu van EU i zato će učiniti sve da spreči njihovu evropsku integraciju.

 blic.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама