San utiče na kreativnost

Dok spavamo, mozak obrađuje dostupne informacije, koje će nam, kada se probudimo, pomoći da donesemo pravilne odluke. Važno je da spavamo i pre i posle učenja, jer tako odmaramo mozak

Stručnjaci stalno ističu da je važno da se naspavamo da bi naš organizam mogao normalno da funkcioniše. A šta kvalitetan san konkretno znači za mozak?

* Dok mi spavamo, on obrađuje dostupne informacije, koje će nam, kada se probudimo, pomoći da donesemo pravilne odluke. Posle neprospavane noći to nije moguće, jer mozak nije imao vremena da nas pripremi.

* Situacije se samo gomilaju, u život nam ulaze novi ljudi i dešavaju se nove stvari, a ako ne spavamo dovoljno, buni se deo mozga odgovoran za arhiviranje podataka i njihovo utvrđivanje.

* Važno je da spavamo i pre i posle učenja, jer tako odmaramo mozak i omogućavamo mu da pročitane informacije bolje zapamti i duže ih zadrži u memoriji.

* Istraživači sa Univerziteta u Ročesteru su otkrili da se tokom spavanja mozak čisti od štetnih molekula, odnosno toksina koji su se nataložili tokom dana. Ako ne spavamo dovoljno i kvalitetno, prete nam neurodegenerativne bolesti.

* San je blagotvoran i za podsticanje kreativnosti, zato što se tokom njega stvaraju konekcije u mozgu, koje se po buđenju pojavljuju u obliku zanimljivih i korisnih ideja.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама