Saudijska Arabija želi da tamo provedete odmor, evo zašto

Za većinu čitalaca sa zapada, ‘odmor’ nije prva stvar na koju pomisle kada čuju reč ‘Saudijska Arabija’.

Razlog je očigledan – ova zemlja nema ono što bi većina evropskih ili američkih turista poželela – strogi islamski zakon zabranjuje konzumiranje alkohola, a u mnogim mestima žene se suočavaju sa velikim brojem ograničenja.

Ipak, kraljevska porodica polaže velike nade u turizam. Prošle godine jedan zvaničnik proglasio je ovu privrednu delatnost “drugom po značaju u ekonomskom sektoru”, a novi, ambiciozni projekat , nazvan Vision 2030, zemlji bi trebalo da donese značajne prihode.

Ukoliko sve bude teklo po planu, veliki deo obalskog područja biće pretvoren u turističku zonu, sa velikim brojem muzeja, istorijskih znamenitosti i drugih turističkih atrakcija, piše „Independent“.

U intervjuu za televiziju Al rabija, zamenik saudijskog prestolonaslednika Muhamed bin Salman ukazao je na to da bi zemlja trebalo “širom” da otvori vrata turistima svih nacionalnosti.

Saudijska Arabija već je dom Meke i Medine, dve najvažnije znamenitosti islamske religije, i u skladu sa time već je razvila solidnu turističku inudistriju namenjenu religioznim posetiocima, čiji je rezultat 18 miliona turista u 2014. godini.

Međutim, pokušaji da se privuku turisti raznovrsnijih profila nisu urodili plodom, uglavnom zbog slabe infrastrukture.

Prema podacima Svetske banke, turizam je Saudijskoj Arabiji 2014. doneo manje od 9.3 milijarde dolara, što je manje u odnosu na zemlje poput Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a neuporedivo manje od brojki koje se beleže na području Evropske unije i Azije.

Jedan od načina da se privuku turisti sa zapada biće rešenje problema sa infrastrukturom i izgradnja velikog Islamskog muzeja.

“Trenutno ne postoje nijedan centar ili muzej koji bi mogli da odgovore na potrebe stanovnika nemuslimanskih zemalja koji su odlučili da posete Saudijsku Arabiju kako bi saznali nešto više o islamu i time obogatili svoje znanje”, kaže bin Salman.

On je dodao da u ovoj zemlji takođe postoji veliki broj nemuslimanskih objekata, značajnih za hrišćane i Jevreje.

Ipak, mnogi su skeptični u vezi sa planovima Saudijske Arabije da postane nova turistička sila.

“Da biste privukli zapadne i ruske turiste, potrebno je da obezbedite velike količine alkohola i odobrite bikinije. Saudijske crkvene starešine to nikada neće prihvatiti, tako da se bojim da planovi za proširenje tržišta, koji će doneti više novca, nikada neće postati stvarnost”, izjavio je Brus Ridel iz Brukings instituta u Vašingtonu.

 

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама