Šest stvari od kojih zavisi koliko ćete živjeti

Spavanje i sjedenje ima više uticaja nego što se to ranije mislilo…

Možda je malo morbidno, ali način života, navike i svakodnevno ponašanje su odgovorni za niz bolesti – od raka do srčanih oboljenja. Israživači iz Australije sada tvrde da postoje rizici od još nekih stvari za koje ranije nismo znali, kao što je dugo sjedenje na primjer, i da to isto treba biti uključeno u procjeni životnog doba.

ako što su spojili šest faktora rizika, ovi istraživači ističu da oni sadrže važne informacije o zdravlju neke osobe. U pitanju su: pušenje cigareta, konzumiranje alkohola, način ishrane, fizička aktivnost, vrijeme provedeno u sjedećem položaju i spavanje.

U studiji je učestvovalo oko 230.000 odraslih ljudi koji su imali 45 godina, a oni ispitanici koji su imali najviše najviše rezultate u ovim kombinovanim faktorima, imaju veći rizik od smrti prije vremena.

Zanimljivo je da veći uticaj na smanjivanje životne dobi ima duže spavanje, a ne manjak sna, ali nije sigurno zašto osim da možda utiče na depresiju i umor. Duže vrijeme provedeno u sjedećem položaju nema samo po sebi negativan efekat na životni vijek, ali u kombinaciji sa manjkom fizičke aktivnosti je kobno.

Dobra vijest je da kada znamo koje su stvari koje nas najviše ugrožavaju, onda možemo i da ih redukujemo, pa samim tim vodimo duži i zdraviji život.

mondo

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама