SKANDALOZNO

FOTO: AP

DEVOJČICE MOGU DA SE UDAJU SA 9 GODINA: Nova odluka turske vlade razbesnela svet!

Odluka verskog tela Dijaneta navela izazvala je proteste u više gradova

Turska opozicija zahteva istragu uticajnog vladinog Diretkorata za pitanja religije, zbog njihove odluke da je, prema islamskom zakonu, dozvoljeno da se devojčice udaju već sa 9 godina, a dečaci žene sa 12.

Dijanet, kako se popularno naziva ovo telo, objavilo je da su ove godine već znak da su deca zrela, i da im je tada dozvoljen brak koji će ih „spasiti od preljube“.

 

Ovo je izazvalo burne reakcije opozicije, aktivista za ženska prava i sekularista.

 

– Turski građanski zakon priznaje da punoletstvo počinje od 18. godine života. Rani brakovi krše dečija prava, ženska prava i ljudska prava. Zahtevamo od parlamenta da istraži dečije brakove – rekao je Murat Bakan, poslanik vodeće opozicione partije u Turskoj.

 

Protesti su održani u Izmiru i Trabzonu. Nakon toga, Dijanet je povukao kontraverznu tvrdnju,  uveravajući javnosti „da nikada nisu podržavali dečije brakove i da nikada to neće činiti“, kao i da su samo tumačili islamske tekstove.

Ipak, ovaj njihov potez doveo je do novih zahteva da se ovo telo ukine i zaustavi dalja islamizacija Turske.

 

Istraživanja pokazuju da je u svakom trećem braku jedna osoba maloletna, a najčešće su to devojčice iz siromašnih i rurualnih delova zemlje.

espreso.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама