Spanać, izvor velike snage

Ako želite brže da razmišljate, jedite ovo zeleno povrće, poručuju nutricionisti, a takođe ga vide kao sredstvo za odlično varenje, postizanje dobre krvne slike, normalnog holesterola, a važno je i za savršen vid i oči bez katarakte

Onima koji su odrastali na crtanim filmovima o mornaru Popaju trebalo bi predočiti da su bili pod uticajem klasične propagande, budući da je ovaj junak osmišljen najviše zbog popularizacije neomiljenog povrća mnoge dece. Mada u njegovom ukusu postoji nešto što odbija mališane, nije im se bez razloga poturao u tanjir. Spanać spada u neke od najzdravijih namirnica koje možete kupiti na pijaci, a predstava o tome kako u organizam unosi neverovatnu snagu, nalik onoj koja odlikuje Popaja, nije do krajnje linije banalna. U samo 100 grama ovog povrća staje čak 1.400 miligrama mineralnih sastojaka koji u potpunosti čiste organizam i poboljšavaju krvnu sliku. Pored toga, ovo zeleno lisnato povrće jeftino je i dostupno svakome.

Izvorni spanać potiče iz Persije i Avganistana, odakle je u Kinu dospeo u sedmom veku, gde ga je kao dar poslao kralj Nepala. U Evropu su ga tek u 11. veku preneli Mavri za vreme njihove vladavine Španijom da bi kasnije stigao i na tlo Amerike. Zanimljivo je da su Evropljani dugo pružali otpor ovoj vrednoj namirnici, za razliku od stanovništva Amerike koje ga je od početka obilato koristilo kao salatu.

Lekovita svojstva

Spanać je izvanredan izvor vitamina C i beta karotena. Za zadovoljavanje dnevnih potreba dovoljna je samo jedna šolja ovog kuvanog zeleniša. Dobar je izvor i folata, vitamina iz B-grupe, koji igra važnu ulogu u smanjenju nivoa homocisteina u krvi, sastojka za koji se veruje da, ukoliko je prisutan u visokoj koncentraciji, može da poveća mogućnost za srčani udar. Srce čuva i magnezijum, mineral važan za održavanje normalnog krvnog pritiska. A retko koja biljka ima 56 miligrama ovog minerala, kao što to ima spanać. Malobrojne su i biljke koje imaju više gvožđa.

Primena u ishrani

Prilikom kupovine ove izuzetno osetljive namirnice, treba voditi računa da listovi budu intenzivno zelene boje, što je siguran znak da je sveža. Ukoliko ga odmah ne pripremate za jelo, treba ga spakovati u plastičnu kesu bez pranja pošto vlaga može dovesti do kvarenja. Skuvani spanać nije dobro ostavljati duže ni u frižideru ni u zamrzivaču.

Savet plus
Kombinacijom svežeg voća i zelenog lisnatog povrća možete dobiti hranljiv i osvežavajući napitak, a primer za to je smuti od spanaća i banane

List spаnаća kuvа se brzo, što gа čini zgodnom hranom čаk i kаdа ste u tesnom rаsporedu dnevnih obaveza. Najbolje ga je kuvati na pari ili dinstati, bez dodavanja vode, ili kratko blanširati. Dovoljno ga je samo popariti kipećom vodom. Posle blanširanja, listove treba preliti hladnom vodom kako bi se održala tamnozelena boja, a količina nitrata tako opada za oko 70 odsto.

Veoma mlade, sirove i sveže listove spanaća možete upotrebiti za pripremu salate. Odstranite drške do lista, jer sadrže oksalnu kiselinu koja je štetna za organizam. Spanać je poželjno jesti svež, najbolje sirov, začinjen hladno ceđenim maslinovim uljem, mlekom i sokom od limuna; može i jogurtom, kiselim mlekom ili sirom.

Bivša “spajsica“ i poznata dizajnerka Viktorija Bekam obožava spanać i ovo povrće označava kao razlog broj jedan zbog kojeg je njena linija i danas na zavidnom nivou, a takođe konzumira bareno povrće svih vrsta

Zimska salata sa spanaćem, narom i avokadom

Sastojci:
300 g svežeg spanaća
1 nar
1 avokado
1 kašika susama
3 kašike limunovog soka
3 kašike maslinovog ulja

Priprema:
Operite spanać i po potrebi iseckajte. Očistite nar. Pomešajte limunov sok i maslinovo ulje. Avokado isecite na kolutove. Sve dodajte pripremljenom spanaću, pospite susamom i promešajte.

Omlet sa sirom i spanaćem

Sastojci:
6 jaja
2 kašike kokosovog ulja
glavica luka
šolja opranog spanaća
veći paradajz
2 kašike seckanog bosiljka
1/4 šolje izmrvljenog tvrdog sira
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera

Priprema:
Zagrejte tiganj na srednjoj vatri, a rernu zagrejte na 175 stepeni. U jednu činiju stavite jaja, so, biber i bosiljak pa sve dobro umutite. Ostavite sa strane. U zagrejan tiganj naspite kokosovo ulje, pa iseckajte luk, spanać i paradajz i stavite da se dinsta minut-dva. Smanjite temperaturu, pa prelijte jaja po dinstanom povrću. Promešajte pa pospite mrvljenim tvrdim sirom. Ostavite jaja da se prže pet-šest minuta, a onda prebacite tiganj u rernu sve dok omlet ne bude potpuno pečen (oko 10-12 minuta).

story.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама