Sporazum uz garancije da Srbija bude u EU 2025.

(Foto: Beta/AP)

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da bi postizanje bilo kakvog dogovora sa Prištinom moralo da podrazumijeva i da Srbija dobije garancije da će biti članica Evropske unije (EU) 2025. godine. Komentarišući Vučićevu izjavu predsjednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun kazao je da bi čvrste garancije za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), predstavljale snažnu potvrdu i verifikaciju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Ukoliko ikada postignemo sporazum (Beograda i Prištine), Srbija bi morala da dobije jasne garancije da će postati članica EU 2025. godine“, rekao je Vučić u intervjuu agenciji Rojters, prenosi Slobodna Evropa.

Vučić je rekao da bi moglo da traje i 10 godina da dvije strane postignu sporazum zbog svih razlika.

„Ponekad se osmjehujem kada čujem da ljudi pojednostavljuju stvari i kažu da se dogovor svodi na – daću vam tri sela i dobiću šest sela (zauzvrat)“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da „ako bi dogovor bio postignut, to bi trebalo da bude sveobuhvatan dogovor koji bi uključivao ne samo odnose nas i Albanaca na Kosovu, već bi morao da uključi i rješenje našeg puta ka EU i ekonomskog napretka“.

Prema riječima Vučića, trenutno se ne zna gdje su granice.

„Niko u regionu ne bi trebalo da se plaši bilo kakvog sporazuma Srba i Albanaca na Kosovu. Region će biti stabilniji, jači i ekonomski atraktivniji“, rekao je Vučić u sinoć objavljenom intervjuu.

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića agenciji Rojters predsjednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun izjavio je da bi čvrste garancije za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), predstavljale snažnu potvrdu i verifikaciju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Čvrste garancije za članstvo u EU, nakon što ispregovaramo poglavlja, je nešto što garantuje da će sporazum o normalizaciji odnosa biti realizovan i dugoročno održiv“, kazao je Drecun za Radio televiziju Srbije.

Drecun je ocijenio i da bi takva garancija predstavljala i evropski napredak samog Kosova.

„Ipak, čini mi se da u Prištini postoji više razumijevanja o ‘velikoj Albaniji’, nego o evropskoj perspektivi“, kazao je Drecun.

On se osvrnuo i na usvajanje Predloga zakona koji omogućava transformaciju Bezbjednosnih sanaga Kosova (BSK) u Oružane snage Kosova (OSK), ukazujući da je to u suprotnosti sa rezulucijom 1244 UN, koja na Kosovu predviđa postojanje samo KFOR-a.

„Formiranje OSK bi dodatno ugrozilo međuetničke odnose i mogle bi da budu uperene protiv srpskog naroda na sjeveru Kosova“, kazao je Drecun.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама