Srbi neće podržati vojsku Kosova

(Foto: Gov.me)

Srpska lista neće podržati formiranje Vojske Kosova, kaže Igor Simić, poslanik i portparol Srpske liste.

Prema njegovim riječima, Srpska lista ostaje pri stanovištu da je KFOR po Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN-a 1244 jedina oružana sila na prostoru Kosova, koja je 1999. godine došla uz saglasnost Beograda.

On u izjavi za beogradske Večernje novosti tako reagovao na navode predsjednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija da će do kraja ove godine biti formirana vojska Kosova, odnosno da će se bezbjednosne snage transformisati u oružane snage.

Tači je formiranje „vojske“ do kraja godine naveo kao „obavezu“ nove kosovske vlade.

Politički predstavnici Srba, međutim, opominju da je bez saglasnosti manjinskih zajednica, odnosno dvije trećine glasova nealbanskih poslanika, uključujući i poslanike Srpske liste, nemoguće donijeti zakon o formiranju kosovske „vojske“.

„U predizbornom programu sa kojim smo nastupali na nedavnim parlamentarnim izborima saopštili smo stav povodom tzv. vojske Kosova i za njega smo dobili podršku 98 odsto Srba na Kosovu i Metohiji. To znači da ni sada tu poziciju nećemo promijeniti i da nećemo podržati formiranje oružanih snaga“, izričit je Simić.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама