Srpsko-turski odnosi dobiće novi implus

 Vučić i Erdogan juče u Novom Pazaru (Beta)

Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin izjavio za današnji „Blic“ da je posjeta Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji protekla u izvanrednoj atmosferi.

Kalin, za kojeg „Blic“ navodi da je jedini političar ovlašćen da govori u ime turskog predsjednika, ocijenio je da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlično pripremio za posjetu turske delegacije i pokazao toplinu i gostoprimstvo, a kao veoma važnu činjenicu istakao je što su dva predsjednika posjetila Novi Pazar i srela se sa muslimanskom zajednicom.

To, kako je naglasio, pokazuje da se muslimanskoj zajednici u Srbiji poklanja pažnja.

„Srbija se otvara prema svojim građanima, ali i prema svijetu i Evropi. U tom kontekstu srpsko-turski odnosi dobiće novi implus“, rekao je Kalin.

On je dodao da se tokom posjete turske delegacije razgovaralo i o pozivu na dijalog o Kosovu i poručio da Turska podržava i ohrabruje Vučića da nastavi razgovore Beograda i Prištine.

„Takvi problemi iziskuju vrijeme, vođstvo, strpljenje, mudrost… i vidim to sa obje strane, srpske i kosovske“, rekao je Kalin za „Blic“ i napomenuo da je riječ o regionalnom pitanju koje je važno i za Srbiju i za region.

Na pitanje da li Srbija može da kombinuje vojnu neutralnost uz dobre odnose sa NATO i Rusima i na konstataciju da je Srbija kupila ruske „migove“, a Turska S-400 iako je članica NATO, Kalin kaže da je u današnjem svijetu potrebno proširiti spoljnu politiku, a ne fokusirati se samo na jednog partnera.

„Samo zato što smo dio NATO ili želimo u EU, ne znači da treba da imamo loše odnose sa Rusima. To je hladnoratovski mentalitet“, rekao je on i dodao da je kupovina sistema S-400 bila suverena odluka Turske.

Što se Srbije tiče, smatra, ona se kreće pravim putem time što ima dobre odnose sa Evropom, zapadnim blokom s jedne strane, i s Rusima s druge.

„Ako želite politiku balansa, dobre odnose sa što više aktera da biste zaštitili svoje nacionalne interese, to zahtijeva otvoreni um i horizonte u spoljnoj politici“, poručio je Kalin.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама