Šta se dešava sa novčićima koje bacite u fontanu

Da li ste nekada na putovanju bacili novac u fontanu za sreću?

Pre nego što saznate šta se dešava sa kovanim novcem koji vi, i milioni drugih ljudi, bacate u fontane nadajući se ostvarenju određene želje, moramo vam istaći da postoji i naučno objašnjenje zašto to radimo!

Psihoterapeut Fren Šerman kaže da ovim činom hranimo našu potrebu da se osećamo dobro i podstičemo sopstvene „želje, planove, nade i snove“.

„Ako bacite novčić u fontanu, zamislili ste neku želju, a kada zamislite želju stvaraju vam se pozitivne misli u glavi. Te pozitivne misli pokreću endorfin i mnogi drugi delovi mozga ‘kliknu’ zbog tih dobrih hemijskih reakcija našeg tela“, rekla je Fren.

fontana, novac, par, sreća Foto: YouTube

A, sada kada znate zašto bacate novac u javne fontane, da vidimo koliko one zapravo „zarade“ zbog vaših želja i gde taj novac ide!

Jezero hotela i kazina „The Bellagio“ u Las Vegasu zaradi oko 12.000 dolara godišnje, a radnici hotela ga čiste na svaka dva do tri meseca, pomoću velikog vakuma. Novičiće stave u mikser za cement zajedno sa peškirima, pa ih trenje očisti.

fontana, novac, par, sreća Foto: YouTube

Fontane tržnih centara u Americi sakupe oko 2.000 dolara mesečno, a novac sakupljen odatle se donira humanitarnim organizacijama.

Fontane u Diznijevom zabavnom parku „zarade“ oko 18.000 dolara godišnje, a novac od se donira deci u sirotištima.

fontana, novac, par, sreća, dizni Foto: YouTube

Fontana koja najviše zarađuje na svetu je fontana di Trevi u Rimu, naravno. Ako ste nekada posetili Rim, sigurno ste i sami bacili tamo novčić ili videli druge turiste kako to rade.

U nju se dnevno baci i do 3.200 dolara, a zbog velike količine novčića, fontana se čisti svaki dan! U toku 2011. godine, ova fontana je zaradila više od milion dolara, a zanimljiv podatak je da jedno vreme neko krao i do 1.000 dolara dnevno odavde.

fontana, novac, par, sreća, rim Foto: YouTube

Dakle, sav taj novac se svakako pokupi, na ovaj ili onaj način, i dalje ide u „kasice“ ili vlasnika fontane u koju ste bacili želju ili u organizacije kojima se novac daruje. 

mondo

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама