Šta znamo o sledećoj generaciji Škode Oktavije?

Aktuelna Octavia 3. generacije (ilustracija)

Četvrta generacija Škodinog bestselera uveliko je u pripremi a očekuje se u prodaji najkasnije 2020.

Kako saznaje francuski AutomobileMag, Škoda će se držati postulata evolutivnog dizajna, pa će i nova Octavia imati klasičan “četvrtasti” izgled koji krasi aktuelnu generaciju modela češkog proizvođača.

Smatra se sa eksperiment sa podeljenim prednjim farovima (slično kao kod nekadašnjeg Mercedesa E klase), koji je primenjen prilikom poslednje restilizacije treće generacije automobila nije uspeo, pa će naslednik sadašnjeg modela imati konvencionalan dizajn prednjih svetlosnih grupa.

Navodi se i da će nova Octavia imati veću masku hladnjaka sa hromiranim ukrasnim detaljima, a biće modernizovana i putnička kabina, uz uvođenje najnovijeg multimedijalnog sistema. Očekuje se da će instrument tabla svakako biti digitalna, ali bi Škoda kod jeftinijih verzija mogla da zadrži i klasične analogne instrument-satove.

Aktuelna Octavia 3. generacije (ilustracija)
Aktuelna Octavia 3. generacije (ilustracija)

Kao osnova 4. generacije poslužiće unapređena MQB mehanička platforma, na koju će biti postavljen i budući Golf 8, čija se premijere očekuje u leto 2019, ali i sledeće generacije modela Seat Leon i Audi A3.

Motorizacija će se najpre sastojati od benzinskih i dizel motora, a kasnije se očekuje i verzija sa hibridnim pogonom.

Što se tiče benzinaca, treba računati na četvorocilindarski 1.5 litarski turbo agregat koji će isporučivati i do 200 konjskih snaga, a u vrhu ponude biče RS/vRS model sa oko 250 “konja”.

Za razliku od nekih proizvođača, pre svega onih iz Japana, koji iz svojih modela polako izbacuju dizel motore, Škoda će ostati verna ovim ekonomičnim agregatima. Nova Octavia trebalo bi da dobije i novi, 1.5 litarski dizelaš, umesto aktuelne 1.6 litarske jedinice.

Kada je reč o elektrifikaciji, Škoda će nešto kasnije po lansiranju 4. generacije ponuditi kupcima blagi hibrid sa 48-voltnim električnim sistemom.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама