Što je i za koga je radio bivši vojni kontraobavještajac?

Srpski državljanin Radovan Aleksić, koji je uhapšen u nedjelju, na Graničnom prelazu Dobrakovo, saslušanje juče u Višem državnom tužilaštvu zbog sumnje da je 11. jula pokušao da ubije bivšeg policijskog inspektora Predraga Šukovića u centru Podgorice. Bivšem šefu vojne kontraobavještajne službe lisice su stavljene po lokalnoj potjernici i nakon saslušanja određeno mu je zadržavanje do 72 sata, a potom će biti priveden sudiji za istrage koji će se izjasniti o pritvoru. Aleksić je, prema informacijama Pobjede iz nezavisnih izvora, bio vrlo aktivan u jeku formiranja zloglasnog Sedmog bataljona Vojske Jugoslavije.

Aleksić je juče u 15 sati priveden tužiteljki Vesni Jovićević, na čija pitanja je odgovarao dva sata.

Kako pišu Dnevne novine javnost je za Aleksića prvi put čula 1999. godine, kada je pretučen pred svojim stanom u Nikšiću. On je tada bio načelnik bezbjednosti Podgoričkog korpusa Vojske Jugoslavije, a prema izvorima DN imao je veze sa organizacijom i djelovanjem „čuvenog “ Sedmog bataljana i podržavao politiku Momira Bulatovića i njegove partije. Zbog takvog svog djelovanja, u dužem periodu, na inicijativu crnogorskih službi bezbjednosti prebačen je na službu u Srbiju, gdje je angažovan u Centru za usavršavanje kadrova, kaže izvor DN iz Beograda. Penzionisan je 2012.godine.

On je, prema izvorima DN, bio aktivan i u posljednje vrijeme kada je organizovana redarska služba Nove srpske demokratije, odnosno Demokratskog fronta. Spekuliše se da je upravo on iz sjenke vodio ovu akciju i bio na vezi sa bivšim pripadnicima Sedmog bataljona, Buturovićem, Kecojevićem i Durutovićem.

Veze sa Sedmim bataljonom

Za dalju istragu će biti interesantne veze Aleksića sa radikalnim političkim krugovima u Crnoj Gori, piše Pobjeda i dodaje da te “veze nijesu od juče”.

Vojni kontraobavještajac je, i prema brojnim informacijama Pobjede iz nezavisnih izvora, bio vrlo aktivan u jeku formiranja zloglasnog Sedmog bataljona Vojske Jugoslavije, koji je 1999. godine bio upotrijebljen kao oružana formacija spremna da se suprotstavi crnogorskoj policiji i službama bezbjednosti. Koordinaciju oko formiranja te vojne formacije obavljali su vojni bezbjednjaci pod direktnom komandom Miloševićeve ekipe, uz saradnju sa nekoliko istaknutih članova Socijalističke narodne partije Momira Bulatovića.

Jedan od njih, iako je promijenio stranku, još je aktivan, u poslaničkim klupama. Zanimljivo, bio je vrlo glasan prozivajući vlast nakon napada na Predraga Šukovića!?

Da li je ta aktivnost Radovana Aleksića bila i povod što je baš 1999. godine bio meta fizičkog napada ispred svog stana u Nikšiću? Istraga koja je vođena nije dala odgovor na to pitanje, ali je očito da je Aleksić bio trn u oku crnogorskih bezbjednosnih službi.

Prema informacijama od prošle godine, Aleksić je bio logistički aktivan u angažovanju nekadašnjih saboraca iz Sedmog bataljona i bivših vojnika vojske SCG prilikom formiranja takozvane redarstvene službe Demokratskog fronta.

Ti se operativni podaci poklapaju sa političkim profilom Aleksića. On je nakon obnavljanja nezavisnosti Crne Gore 21. maja 2006. godine automatski napustio sastav Vojske Crne Gore. Sada je u penziji.

Na Predraga Šukovića 11. jula ove godine ispaljeno je više hitaca u Njegoševoj ulici u centru Podgorice.

Istražitelji su sada se to čini izvjesnim već nakon dvadeset dana imali naznake ko je osoba koja je povukla obarač, ali su čekali da te sumnje potkrijepe i valjanim dokazima. Po nalogu nadležnog tužioca, skinuti su i video zapisi sa kamera na lokacijama koje se nalaze od mjesta događaja u pravcu bjekstva napadača.

cdm

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама