STOLTENBERG: Crna Gora je izvoznik stabilnosti na Balkanu

Prvi čovjek Alijanse Jens Stoltenberg kaže da će članstvo u NATO pomoći Crnoj Gori u konsolidaciji sigurnosti i stabilnosti u regionu Balkana.

U intervjuu za Dnevne novine, prvom za crnogorske medije, nakon punopravnog pristupanja naše zemlje tom savezu, Stoltenberg dodaje da je NATO zahvalan Crnoj Gori za konkretne i važne doprinose, a pozdravlja i odluku naše Vlade da do 2024. potroši dva odsto BDP na odbranu i sigurnost.

“7. Jun 2017. bio je istorijski dan za Crnu Goru i za NATO. Tada je ozvaničeno pristupanje Crne Gore Alijansi kao 29. punopravnog člana našeg saveza, sa mjestom za našim stolom i ravnopravnim glasom u oblikovanju budućnosti Alijanse.

Čak i prije njenog pristupanja, Crna Gora je pružala važan doprinos evroatlantskoj bezbjednosti kao partnera NATO-a. To je doprinijelo našoj misiji Međunarodne bezbjednosne pomoći (ISAF) u Avganistanu, u oktobru-novembru 2016. godine bila je domaćin međunarodne terenske vježbe upravljanja posljedicama vanrednih situacija u saradnji sa NATO i i aktivno se angažovala na promovisanju naučne saradnje u okviru NATO Programa za mir i sigurnost”, podsjeća generalni sekretar NATO saveza.

Dodaje da danas, kao punopravni član Alijanse, Crna Gora nastavlja da bude pouzdan partner.

“Kroz stručni kadar doprinosi našoj misiji “Odučna podrška” preko koje obučava, savjetuje i pruža pomoć bezbjednosnim snagama i institucijama u Avganistanu i učestvuje u našim kolektivnim naporima da finansijski podržimo avganistanske snage bezbjednosti kroz Trust Fund iz Avganistana. Zahvalni smo Crnoj Gori za ove konkretne i važne doprinose. Takođe, pozdravljam opredjeljenje Crne Gore da do 2024. godine potroši 2% BDP-a na odbranu”, naglasio je Stoltenberg.

Ističe da je NATO Savez demokratija, ujedinjen sa jednim ciljem – da zemlje članice stoje jedna uz drugu i međusobno se brane, te je uvjeren da će članstvo u NATO pomoći Crnoj Gori u konsolidaciji sigurnosti i stabilnosti u regionu Balkana.

“Zemlje iz regiona koje su se pridružile Alijansi postale su izvoznici stabilnosti na Balkanu i šire. Početkom decembra ministri inostranih poslova NATO složili su se da je politika otvorenih vrata NATO istorijski uspjeh i ključni doprinos evroatlantskoj sigurnosti. Sukcesivna runda pristupa NATO-u obezbijedila je mir u Evropi i otvorila put za evropske integracije. Pregledaćemo napredak svake zemlje kandidata prije našeg sljedećeg sastanka ministara spoljnih poslova u aprilu. Dakle, naša vrata ostaju otvorena”, kaže prvi čovjek NATO-a.

analitika.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама