Stručnjak za robotiku upozorava: Seks-roboti vas mogu ubiti

Foto: Thinkstock

S obzirom na opšti porast popularnosti robota za seks, mnoge je zabrinula mogućnost da nepoželjna osoba te robote u najgorem trenutku može da hakuje i okrene protiv vlasnika.

Ilustracije radi, mašine ovog tipa mogu biti teške preko 100 kilograma, a opremljeni su mehaničkim rukama i nogama koje uz navođenje hakera mogu uzbuđenog seksualnog partnera uz malo truda da pretvore u mrtvog seksualnog partnera.

Nik Paterson, predavač specijalizovan za tehnologiju na Univerzutetu Dikin u Melburnu veruje da će roboti za seks, kao i brojni drugi proizvodi za dom, biti spojivi na internet. Kao i kod drugih uređaja verovatno drukčijih namena, postoji rizik da će ih neko pre ili kasnije hakovati, piše TechSpot.

„Hakeri mogu da hakuju robota i preuzmu kontrolu nad svakim njegovim delom uključujući ruke, noge i dodatne alate poput noževa ili aparata za varenje“, upozorava Paterson.

Ozbiljna pretnja ili skeč komedija?

U ovom trenutku priča o seksualnim terminatorima zvuči kao scenario apsurdne komedije. Ipak, uzmete u obzir da će svi ti uređaji jednom sigurno biti spojeni na mrežu i imati napredne funkcije. Neke od njih mogu imati veze sa ranjivom veštačkom inteligencijom što znači da ne govorimo o nečemu što se nikad ne bi moglo dogoditi.

Ako vam treba još razloga za zabrinutost, uzmite u obzir da je prošlog meseca IOActive demonstrirao da može da hakuje i upravlja robotima iz daljine. Preuzeo je kontrolu nad mini robotom UBTech Alpha 2 i pretvorio ga u mini-ubicu Chuckyja.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама