Sud podržao Trampovu zabranu ulaska u SAD

 (foto:Beta)

Vrhovni sud SAD dao je danas zeleno administraciji predsjednika Donalda Trampa da u potpunosti primijeni mjeru zabrane ulaska u tu zemlju građanima šest većinski muslimanskih zemalja.

Devet sudija Vrhovnog suda odlučilo je, uz dva glasa protiv, da mjera zabrane može da stupi na snagu iako su pred nižim američkim sudovima još u toku procesi njenog osporavanja, navodi Asošiejted pres.

Potez Vrhovnog suda znači da će zabrana ubuduće pogađati građane Čada, Irana, Libije, Somalije, Sirije i Jemena.Tramp je nedjelju dana po stupanju na dužnost u januaru pokušao da sprovede tu zabranu, navodeći kao razlog zaštitu SAD od terorizma.

Niži američki sudovi od tada su donosili odluke koje su osporavale Trampovu zabranu, zauzimajući stav da građanima šest zemalja koji imaju rođake u SAD ne može da bude zabranjen ulazak u zemlju.Dvije sudije Vrhovnog suda koje su glasale protiv podržavaju takve odluke nižih sudova.

Apelacioni sudovi u San Francisku i Ričmondu odlučivaće ove nedjelje o legalnosti zabrane ulaska u konkretnim slučajevima.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама