Suđenje za pokušaj terorističkog napada i uživo na TV

Odlukom predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, suđenje za pokušaj terorističkog napada na dan izbora 16. oktobra prošle godine, čiji početak je zakazan za srijedu 19. jul, biće uživo prenošeno posredstvom Radio difuznog centra.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Vrhovnog suda, takvu odluku predsjednica Vrhovnog suda je donijela cijeneći da je neophodno da glavni pretresi u ovom predmetu budu praćeni uz audio-vizuelno snimanje tokom cijelog postupka.

“Imajući u vidu da je krivično-pravni slučaj koji se odnosi na događaj povodom koga se vodi krivični postupak protiv više lica, čiji zaštitni objekat su najvažnije društvene vrijednosti, i to ustavno uređenje i bezbjednost Crne Gore i dobra zaštićena međunarodnim pravom, a koji je pokrenuo najviši stepen interesovanja javnosti, te uvažavajući princip prava na pravično suđenje i garanciju javnosti sudskih postupaka, pa s tim u vezi nužnost obavještavanja javnosti o krivičnim postupcima, kao i potrebe medijskog izvještavanja o radu sudova, kroz koje se ostvaruje uvid u funkcionisanje krivičnog pravosuđa i doprinosi pravednosti sudskih postupaka”, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva obuhvaćena su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đordević, trojica crnogorskih državljana lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čadenović, službeni vozač DF-a.

Istražni tim, na čijem čelu je bio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, podigao je optužnicu protiv okrivljenih koji su učestvovali u pripremanju terorističkih napada nakon zatvaranja biračkih mjesta 16. oktobra 2016. Cilj im je bio da, nakon govora lidera Demokratskog fronta, probiju policijski kordon, zauzmu Skupštinu i da čekaju dalja naređenja.

Stav Tužilaštva je da su na čelu kriminalne organizacije bili dvojica Rusa Šišmakov i Popov, za koje se osnovano sumnja da su agenti ruske kontraobavještajne uprave GRU.

U optužnici su jasno navedene uloge i zadaci lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića koje su, prema aktu Tužilaštva, bile pozamašne.

Zadatak Mandića bio je da vrbuje članove kriminalne organizacije, prenosi uputstva i naredbe organizatora. Njemu je bilo povjereno da obezbijedi kontranadzor i nabavlja opremu za detekciju uređaja za nadzor, ometače praćenja signala. Optužnica ga tereti da je obezbjeđivao službena vozila za prevoz članova kriminalne organizacije, a imao je i zadatak da organizuje proteste ispred Skupštine.

Sličnu ulogu imao je i Knežević. On je bio u komunikaciji sa osobama iz inostranstva i trebao da organizuje proteste ispred Skupštine. Među dokazima su i brojevi tri telefona za koje je vještačenjem utvrđeno da ih je koristio Knežević, od kojih je jedan kriptovani telefon.

U optužnici Tužilaštva uvršten je, kao ključna tačka, iskaz svjedoka saradnika Aleksandra Sinđelića, koji je podrobno objasnio uloge svih učesnika. On je na saslušanju pred tužiocem Sašom Čađenovićem kazao da je Eduard Šišmakov bio mozak operacije, a njemu je povjerio ulogu glavnog operativca.

Svjedok saradnik naveo je i da je rukovodstvo DF-a, prilikom posjeta i razgovora u Moskvi, insistiralo da se na dan parlamentarnih izbora „mora povesti oružana akcija, jer se drugačije ne može srušiti Đukanović”.

cdm.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама