Sunčanje produžava život

Godinama već nas upozoravaju na to da je sunčanje opasno. Sada stižu neke drugačije vesti…

Studija sprovedena u Univerzitetskoj bolnici Karolinska i Lund Univerzitetu u Švedskoj, otkrila je da žene koje izbegavaju sunčanje žive od 0,6 do 2,1 godinu kraće od žena koje se redovno izlažu Suncu.

Analiza 29.518 žena u periodu od 20 godina, utvrdila je da izloženost tela Suncu može smanjiti rizik od srčanih i drugih bolesti koje nisu u vezi sa kancerom, iako razlog za ovo još nije poznat.

Doktor Pele Lindkvist, koji je vodio ovu studiju, je čak sugerisao da bi izbegavanje Sunca moglo da ima isti efekat na dužinu životu kao pušenje cigareta.

„Otkrili smo da su pušači u grupi koja je bila najviše izložena Suncu, imali slične efekte kao nepušači koji su malo vremena provodili sunčajući se, što može da znači da je izbegavanje Sunca jednak faktor rizika kao i pušenje“, rekao je doktor.

Studija navodi da izloženost Suncu može povećati rizik od kožnih oboljenja,povezanost između UV zračenja i potencijalnog fatalnog raka kože se ne dovodi u pitanju.

Eksperti preporučuju da se koriste kreme za sunčanje sa visokim stepenom zaštite, i da se izbegava direktna izložensot Suncu između 11 i 15 časova.

mondo

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама