Vi ste, ustvari, genije!

ko se ponekad zapitate kako to da imate toliko informacija u glavi..

Američki naučnici koji su proučavali mozak, tvrde da u njega može da stane onoliko informacija koliko u 4,7 milijardi knjiga!

Naučnici sa Solk instituta u Kaliforniji računali su kapacitet ljudskog mozga, analizirajući potencijal sinapsi, mesto kontakta između neurona, odgovornih za beleženje podataka.

U proseku, jedna sinapsa može da „zadrži“ oko 4,7 bita infromacija, što znači da ljudski mozak može da memoriše jedan petabajt, odnosno 1.000.000.000.000.000 bajtova informacija.

Da bi nam približili kapacitet mozga, to su uporedili sa nekim drugim podacima – jedan petabajt je zapravo 13,3 godina televizijskih snimaka, 20 miliona polica sa četiri fioke napunjenih papirima na kojima su otkucani podaci, 670 miliona veb stranica ili 4,7 milijardi knjiga!

Profesor Teri Sejnovski iz ovog naučnog tima naglašava da je teorijska sposobnost memorisanja, odnosno da bi tu količinu informacija teorijski mogao da sačuva u svakom trenutku. Međutim, realna „arhiva“ podataka u mozgu je daleko manja.

„Ipak, ovo je važno otkriće na polju neuronauke jer su naše nove procene kapaciteta mozga deset puta veće od procena koje su do sada važile“, kaže Sejnovski.

mondo

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама