Svako treće dijete imalo negativno iskustvo na internetu

U Crnoj Gori je 38 posto djece imalo makar jedno neprijatno iskustvo na internetu tokom prošle godine, dok 27 posto ne zna što da radi kada ih neko uznemirava preko internet. Svako drugo dijete (45 odsto) u Crnoj Gori kaže da se na internetu ne osjeća bezbjedno, pokazuje izvještaj UNICEF-a.

“Uprkos masovnom prisustvu djece u online prostoru, jedan od tri korisnika interneta u svijetu su djeca, premalo se radi na njihovoj zaštiti od opasnosti u digitalnom svijetu, te na povećanju njihovog pristupa sigurnim online sadržajima i jačanju njihovih digitalnih vještina i medijske pismenosti”, rečeno je u godišnjem izvještaju UNICEF-a “Djeca u digitalnom svijetu”, objavljenom danas.

Ovaj godišnji globalni izvještaj UNICEF-a predstavlja UNICEF-ov prvi sveobuhvatan pregled različitih načina na koje digitalna tehnologija utiče na život djece i na životne šanse, identifikujući njene opasnosti, kao i mogućnosti.

U izvještaju se navodi da vlade i privatni sektor ne drže korak sa promjenama, izlažući djecu novim rizicima i opasnostima, te zapostavljajući milione najugroženije djece.

 

Izvještaj takođe ispituje kako se preko interneta povećava izloženost djece rizicima i opasnostima, uključujući zloupotrebu njihovih privatnih informacija, pristup štetnim sadržajima i virtualno zlostavljanje.

Sveprisutnost mobilnih telefona, kako je u izvještaju zabilježeno, dovela je do toga da je prisustvo djece na internetu pod sve manjim nadzorom – što je potencijalno opasnije.

U Crnoj Gori je 38 posto djece imalo makar jedno neprijatno iskustvo na internetu tokom prošle godine, dok 27 posto ne zna što da radi kada ih neko uznemirava preko interneta. Svako drugo dijete (45 odsto) u Crnoj Gori kaže da se na internetu ne osjeća bezbjedno.

Jedino zajedničko djelovanje – vlada, privatnog i civilnog sektora, medija, akademske zajednice, porodica i same djece – može pomoći u prevazilaženju digitalnog jaza i učiniti internet bezbijednijim i pristupačnijim za svako dijete, navodi se u izvještaju.

Crna Gora je upravo kroz kampanju Zaustavimo nasilje online uspostavila ovakvo široko društveno partnerstvo između Vlade, UNICEF-a, privatnog i civilnog sektora, medija, akademske zajednice, roditelja i djece sa ciljem izgradje inkluzivnog, digitalnog društva kroz podizanje svijesti i digitalne pismenosti djece, roditelja i nastavnika.

U okviru crnogorske kampanje, razvijena je obrazovna igrica NETPrijatelji koja vodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu. Ona je dostupna kao aplikacija za pametne telefone, a odnedavno i putem sajta www.netprijatelji.me.

Uz podršku Telenora i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, ova igrica će uz dodatne resurse digitalne pismenosti za različite starosne grupe djece, njihove nastavnike i roditelje, postati dostupna svim osnovnim školama. Cilj je da djeca i mladi kroz igru i razgovor sa nastavnicima, roditeljima i vršnjacima nauče da odgovorno i pametno koriste internet, kao i da prepoznaju i prijave nasilje na internetu.

cdm.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама