Sve više napuštenih vlasničkih pasa

 Ilustracija (Pixabay)

Samo tokom ovog mjeseca u glavnom gradu prijavljeno je nekoliko slučajeva napada vlasničkih pasa, a meta su bila djeca.

Podgoričanin Milan Popović kaže da odavno ne ide u šetnju na Goricu, jer tamo ima previše pasa koje vlasnici šetaju na povocu ili bez njega, ali po pravilu bez zaštitne korpe.

“Supruga i ja smo ranije redovno išli na Goricu, ali zbog sve više pasa već nekoliko godina ne odlazimo tamo. I u Maslinama, gdje živimo, dosta ljudi pse izvode sa povocem ili porodica Popović sa svojim psom u dvorištu puštene, ali takođe bez korpe. Dešavalo se da šetamo, a pas krene na nas. Kad opomenem vlasnike, oni se uglavnom ljute. Prije nekoliko dana, kada smo šetali do Ribnice, skrenuo sam pažnju vlasnici koja je pustila vučjaka da šeta slobodno, da psu stavi povodac. Ona mi je na to odgovorila da je pas pametniji od mene i da zna da ne treba da me ugrize”, priča Popović, prenosi Pobjeda.

Sve je veći broj napuštenih rasnih i vlasničkih pasa, a kapaciteti skloništa za napuštene i izgubljene kućne ljubimce na Vrelima Ribničkim su popunjeni.

Sklonište raspolaže sa 40 boks jedinica, u kojima može biti smješteno između 50 i 60 pasa.

“Pozivi građana koji prijavljuju pse lutalice su skoro svakodnevni. S obzirom na ograničene smještajne kapacitete skloništa, svaka prijava se evidentira i zaposleni reaguju čim se oslobodi prostor za smještaj novih pasa kažu iz Čistoće. Posebno zabrinjava sve češća pojava da se na javnim površinama primjećuju napušteni rasni, vlasnički psi“, saopštila je Čistoća.

Takva pojava, kako navode iz gradskog preduzeća, dokaz je nesavjesnog odnosa pojedinaca, kao i mnogo puta potvrđenog mišljenja da je mali put od kućnog ljubimca do psa lutalice.

„Takođe, često se hvatanju pasa protive mještani koji brinu o ovim psima, hrane ih i ne dozvoljavaju njihovo hvatanje jer ih posmatraju kao ‘kvartovske’ pse”, kažu iz Čistoće.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама