Svijet dočekao 2018. uz vatromet i obezbjeđenje

Foto: Steve Marcus/Las Vegas Sun via AP

Spektakularnim vatrometima i proslavama na ulicama u gradovima širom svijeta obilježen je dolazak Nove godine, a posebnu atrakciju predstavljaju zgrade koje su ukrašene svjetlosnim efektima.

U Njujorku je više od milion ljudi uprkos temperaturi od -12 stepeni Celzijusovih pratilo tradicionalno spuštanje kristalne kugle na Tajms skveru.

Izvor: Youtube

U Berlinu je međutim zabilježeno nekoliko izolovanih slučajeva seksualnih napada i sedam osoba je uhapšeno.

Grad je organizovao posebne “sigurne zone“ na ulicama za žene za doček 2018. Proslava u Kelnu, gradu u kojem su žene prije dve godine prijavile više od 1.200 seksualnih napada na dočeku, protekla je mirno.

Izvor: Youtube

Parižani i njihovi gosti u ponoć su Novu godinu dočekali kod Trijumfalne kapije. Nakon nekoliko terorističkih napada u Francuskoj u protekle dvije godine vlasti nisu ništa prepustile slučaju.

Snažne mjere bezbjednosti bile su na snazi u čitavoj zemlji uz 99.000 vojnika i policajaca raspoređenih na ulicama.

Izvor: Youtube

U Londonu su mase uz vatromet i 12 udaraca zvona Big Bena dočekale 2018. Legendarni sat je u četvorogodišnjem programu obnove, ali je radio za praznike.

Londonski gradonačelnik Sadik Kan, koji je pratio vatromet, iskoristio je priliku i odao priznanje snagama bezbjednosti koje su brinule o dočeku u gradu.

Izvor: Youtube

Najveća zgrada na svijetu Burdž Kalifa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ponovo je središnja tačka proslave Nove godine, iako su se vlasti ove godine odlučile da ne bude vatrometa, na zgradu je postavljeno masivno led osvjetljanje, prenosi AP.

Kako se navodi, to je dio bezbjednosnih mjera, a na displeju koji je postavljen na istočnoj strani 828 metara visoke zgrade, prikazana je arapska kaligrafija, geometrijske šare i portret šeika Zajeda, koji je bio i prvi predsjednik UAE.

Dubai welcomes in 2018 with an extravagant light show at the world’s tallest building, the Burj Khalifa 

Građani Moskve dočekali su Novu godinu uz veliki vatromet na Crvenom trgu, a kako je javljeno ni hladnoća nije spriječila građane da se okupe na tom trgu. Osim u Moskvi, koja je bila obasjana vatrometom, Nova godina je dočekana i u Jermeniji, takođe uz vatromet, prenosi Sputnjik.

Stanovnici Urala u Jekaterinburgu dočekali su Novu godinu u ledenoj dvorani sa 295 svjećica, kojima se obilježava 295 godina od osnivanja grada.

Izvor: Youtube


Bezbjednosne mjere u Turskoj su veoma pojačane, a samo u Istanbuluje bilo angažovano 37.000 policajaca, a nekoliko žurki ranije najavljenih na ulicama otkazano je iz tih razloga.


Prije Evrope i Azija i Australija su veličanstveno ušle u 2018. godinu.

U Australiji je Nova Godina već dočekana uz vatromet, a iako je bezbjednost bila pojačana, zvaničnici su kazali da nije bilo posebnog razloga za uzbunu.

Nova Godina je stigla i na Novi Zeland gdje su je građani na ulicama i plažama dočekali uz vatromet.

sidnejFoto: David Moir/AAP Image via AP

U Ugandi hiljade osoba se okupilo u crkvama kako bi obilježili kraj 2017. godine, a kako se navodi, u toj afričkoj zemlji mnogi na plažama dočekuju novu godinu. U toj zemlji, policija je upozorila građane da u znak proslave ne pale točkove od automobila iz bezbjednosnih razloga.

U Japanu veliki broj građana proslavio je doček Nove godine u hramu u Tokiju u kome su tačno u ponoć po lokalnom vremenu zvonila velika zvona tačno 108 puta.

U Indiji su pojačane bezbjednosne mjere zbog nedavnih incidenata na jugu zemlje, a raspoređeno je 15.000 policajaca.

Na Filipinima je više od 200 ljudi povređeno zbog vatrometa, a jedna osoba je preminula.

U toj zemlji vjeruje se da glasno obilježavanje Nove godine odbija nesreću i zle duhove, međutim otišli su i u krajnost jer koriste velike pištolje i vatreno oružje na dočeku, ne strahujući da će biti uhapšeni.

U Džakarti je nekoliko stotina indonežanskih paroba proslavilo dolazak 2018. vjenčanjem.

mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама