Terapija protiv besa

Kada vas neko jako naljuti, skoči vam krvni pritisak, srce lupa i na ivici ste da svašta kažete, važno je da naučite da kontrolišete bes i sačuvate zdravlje

Kada vas neko jako naljuti, skoči vam krvni pritisak, srce lupa i na ivici ste da svašta kažete, važno je da naučite da kontrolišete bes i sačuvate zdravlje. Sve što u afektu izgovorite neće biti konstruktivno, zato se prvo udaljite i smirite. Američki psiholog Majkl Kreg savetuje kako da kontrolišete bes…

* Prvo duboko dišite, jer kada se nerviramo, zaboravimo na disanje, a ono je direktno povezano sa stanjem uma.

* Za smirenje je potrebno disanje „iz stomaka“, zatim preko grudi do vrha pluća, što je moguće dublje i sporije.

* Promenite nozdrvu na koju udišete, jer se u momentu razdražljivosti više koristi jedna, što nije dobro. Proverite koja je aktivnija i prebacite se na suprotnu, a posle 90 sekundi vratite na prvu i tako naizmenično.

* Kada ste besni nipošto ne zauzimajte sedeći i ležeći položaj, već radite sve što vas fizički umara (trčite, vežbajte, usisajte kuću, sredite orman i kupatilo, brišite prozore…). Umor u mišićima oslobađa mozak napetosti.

* Masirajte srce tako što ćete dlanovima kratko protrljati centralni deo grudi. Posle ove „samoterapije“ osetićete olakšanje, bićete smireni i racionalnije razgovarati s osobom koja vas je naljutila.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама